Svar till Salvator [
Gå till post]:
Hur bestämmer du objektivt vad som är proportionerligt gentemot presentationen undrar jag? Enkelt: om någon gör 50% av allt arbete, så bör de få 50% av all vinst. Naturligtvis är det svårare att göra detta i verkligheten, men jag anser att LETS är de valutasystem som sköter detta bäst:
http://sv.wikipedia.org/wiki/LetsDet är stor skillnad på vart de kommer från, du jämför med världens mest utvecklade samhälle.Javist, men dessa människor får inte en lön som knappt ens kan täcka utgifterna i de samhälle de bor i, trots att de i vissa fall jobbar dubelt så länge som vi i sverige gör - de hade du vetat om du kollat in mina källor. Se
http://video.google.com/videoplay?docid=-6733564947664645042&ei=vaMTSu-WOYiGwgOhqLmYCQ&q=China&hl=en#De får de bättre än vad de hade det innan och långsiktigt kapitalism det som gynnar utvecklingen mest.Detta är en halvsanning, det vet du. Den teknologiska utvecklingen har konkurrerat ut bönder och hantverkare med lite kapital eftersom de helt enkelt inte kan komma ikapp, och andra kapitalister utnyttjar den efterföljande misären för profit är vedervärdigt.
Titta på hela östasien, deras ekonomier växer, inte ser vi någon kapital flytt därifrån vilket inte är samma sak som att aktieägarna plockar ut vinst. Med östasien antar jag att du menar "kommunistiska" Kina, och då borde du naturligtvis veta att den kinesiska staten sett till så att fabrikerna ägs av kinesiska företag (de var därför de "skyndade långsamt" när de släppte in utländska företag), varpå delar av kapitalet stannar kvar i Kina. Men för att utländska företag över huvudtaget ska kunna tjäna av mellanhanden sig så krävs det att det alltid finns billig arbetskraft, dvs fler människor i misär än vad abetsplatser. Denna balansgång sköter onekligen den kinesiska staten.
Men om du istället tittar på ett land såsom Guatemala, där fabrikerna istället ägts av utländska företag, så är bilden en annan.
Ja pöbeln har det dåligt än så länge men för 50 år sen var det ännu fler som hade det dåligtHar du någon källa på att folket arbetade längre arbetspass för att kunna försörja sig för 50 år sedan?
Jag var i Paris i somras och träffade turister från Vietnam, jämför Vietnam för 20, 30 och 50 år sedan och fråga dig om landet inte har utvecklats till det bättre? Landet befann sig i fullskaligt krig fram till 1979 (1975 stack jänkarna, och efter det så gav de sig på Paul Pott och Kina), så det är är obefogat att dra den parallellen.
För att bygga välfärd krävs kapital, kapital får landet genom vinstdrivande företag dvs. Du gör en godtycklig parallell, vinst kommer inte från skyarna, den tas genom att andra får mindre utdelning, oftast arbetaren. Du får alltså en ojämn resursfördelning. "Välfärd", i den svenska bemärkelsen, syftar dock till att just justera den resursfördelningen, varpå om man istället ser till att den är korrekt från början så behövs det inte avsättas pengar för att detta.
De du kallar för eliten i Kina blir större och större, titta på medelklassen som växer fram där just nu. Du som gillar Fredrik Härén borde ha koll på detta. Medelklassen består inte av människor jobbar i fabrikerna, utan av människor som inte jobbar i fabrikerna. Du kan alltså inte påstå att utnyttjandet av människor gör att de utvecklas och blir till en medelklass.
Detta hade aldrig gått utan kapital heller. Staten och den offentliga sektorn omfördelar bara pengar, de genererar inga nyaPengar kommer inte från ingenstans, kapitalet samlas hos några få genom att de blåser massorna som gör arbetet åt dem. Och att staten omfördelar pengarna är absolut inget problem, men dock meningslöst i en globaliserad värld och onödigt om man istället ser till så att resursfördelningen är rättvis från början.
Vet inte riktigt vad du ville ha sagt med ditt klipp? Ralph Nader bemöter de institutioner (WTO i de fallet, men världsbanken är en liknande spelare) som bevarar och ser till så att kapitalismen är intakt, ie koncentrationen av resurser och pengar hos några få. Det är inte "free trade" eller någon annat idylliskt princip som de upprätthåller, det handlar om att tvinga fattigare länder att ge upp sina resurser till utländska storföretag. Se exempelvis dokumentären "FLOW", som förutom att nämna de vanliga problemen med vatten ger sig in på just detta; hur storföretag, genom världsbanken, tvingar på överlämningarna av resurserna i fattiga länder för att kunna kamma hem storkovan.
Trailern:
http://www.youtube.com/watch?v=LGd9D4J0lagFilmen:
http://www.youtube.com/watch?v=W1j_LO7mrAQJag har sett det redan, klippet med herr Freidman alldeles för abstract. Att påstå saker och ting kan vem som helst göra, se bara religion, men det är betydligt mer intressant om man ger konkreta exempel och försöker få en detaljerad bild bakom orsaken. Därför valde jag att visa motpolen, Ralph Nader, en man som inte bara påstått saker utan gett sig in på detalj och faktiskt lyckats uträtta stordåd som räddat miljontals amerikanska liv.
http://www.youtube.com/watch?v=o1wyfR4JMXQ