Som besökare på Hamsterpaj samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
Annons

Att bortse från betyg och intagningspoäng vid högr

Skapad av MER, 2011-04-12 16:46 i Skola & Jobb

5 319
24 inlägg
0 poäng
MER
Visningsbild
P 33 Mölndal Hjälte 3 305 inlägg
0
Låt mig kasta ut det direkt: Tänk om vi skippade betygen, åtminstone utöver godkänd och underkänd, och lät alla söka precis de utbildningar de vill, förutsatt att de är behöriga. Tänk om vi tog bort detta tävlingsmoment som säger att man ska ha ett visst betygssnitt för att läsa vissa ämnen.

För snart ett år sedan tog jag studenten, jag gick ur det naturvetenskapliga programmet med hyfsade betyg. För snart två veckor sedan skrev jag högskoleprovet och fick ett hyfsat resultat. Inom de närmsta åren kommer jag troligtvis läsa på något universitet. Vad vet jag ännu inte, men eftersom jag inte tänkt läsa någon av de utbildningar som har högst intagningspoäng kommer jag troligtvis in direkt. Vad säger detta om mig och min kunskapsbehörighet för min framtida utbildning och mitt framtida yrke?

Ponera att jag blir fysiker, visst är det då en bra indikation för min lämplighet att jag har bra betyg i gymnasiefysiken, och kanske även de närliggande ämnena. Men betygen är som bekant ofta mycket godtyckligt satta beroende på framför allt läraren, och dessutom avgör mina betyg i exempelvis språk mitt betygssnitt ännu mer än fysikbetygen gör.

Jag har många kontakter på komvux, de flesta kompletterar eller läser upp betyg för att kunna söka läkarlinjen. Att läsa biologi b för att man inte läst den på gymnasiet, det låter kanske vettigt med tanke på att man som läkare kan tänkas få användning för de kunskaperna. Det kan också vara bra att man faktiskt har blivit godkänd i ämnet, och inte sovit sig genom lektionerna. Huruvida ett MVG gör en bättre kvalificerad än ett VG kan vi lämna osagt. Däremot känns det tveksamt att tusentals ungdomar över Sverige ska läsa upp sina VG i typ estetisk verksamhet för att konkurrera med varandra i den mycket märkliga intagningen till läkarlinjen.

Jag har en vän som tog studenten för några år sedan med ganska dåliga betyg, men ett brinnande intresse för musik och konst. Nu sitter hon fast på komvux för att kunna söka någonting alls.

Jag menar absolut inte att man bara ska läsa det man vill arbeta med - det alltför specialiserade, smala och allmänbildningsfientliga kunskapssamhälle vi närmar oss är jag en stor motståndare till. Jag tycker det är viktigt att alla får läsa sig svenska, engelska och matematik. Jag tror att även en kemist har användning för spanska och en musiker för historia. Jag tycker att min vän ska ta igen de kunskapsluckor hon har och bli godkänd. Däremot tycker jag inte att det är väsentligt i hennes kommande musikutbildning vad hon har för betygssnitt. Och jag tycker inte att man som läkare i Sverige idag måste ha haft MVG i allt.

Vad skulle hända om vi lät alla påbörja de utbildningar de vill? Först och främst är det kanske en fråga om att släppa upp intagningsgränserna - det är inte rimligt att bara en tiondel av alla behöriga som sökt läkarutbildningen ska få chansen. Därefter blir det alltså en betygsfråga - plötsligt kan man läsa till läkare även om man bara blivit godkänd på gymnasiet.

Absolut, vi skulle få en stor högskole-/universitetsomkostnad. Och då menar jag verkligen stor. Kanske skulle just läkarlinjen plötsligt svämma över av studenter. Men vad gör dessa människor annars? De flesta går på komvux, gör högskoleprov och söker utbildningen lite överallt. Låt mig också nu klarlägga att jag på intet sätt är en fiende till komvux - jag är oerhört tacksam för komvux och föraktar försöken att lägga ner det. Grejen är att det är bättre att betala någon för att utbilda sig till något den vill än att betala någon för att läsa något den inte vill, och garanterat bättre än att betala någon för att ligga arbetslös på soffan.

Och tids nog kommer jobben reglera antalet sökande - istället för att låta utbildningen vara flaskhalsen hade det varit logiskt. Folk vill inte gå en utbildning som inte leder till några jobb.

Skulle det leda till att vi får okvalificerade läkare ute på sjukhusen? Jag tror inte det, eftersom man fortfarande givetvis måste bli godkänd under läkarutbildningen. Däremot skulle vi kunna få kvalificerade läkare utan läshuvud lika väl som kvalificerade läkare med läshuvud.

Detta berör troligtvis inte min utbildning, men jag ser på min omgivning, och jag ser på såväl mina som andras betyg, att de är en orättvis indelning. Detta är bara en tanke och ett resonemang, som jag själv knappast är säker förespråkare för, så kom med konstruktiva tankar och idéer. Behöver vi betygen eller inför de bara ett onödigt tävlingsmoment?

Är reklamen ivägen? Logga in eller registrera dig så försvinner den!

nax
Visningsbild
P 32 Norrköping Hjälte 2 889 inlägg
0

Svar till MER [Gå till post]:
Om det bara fanns underkänt / godkänt skulle ju det vara lika svårt att få godkänt som det är att få ett VG. Kanske t.om MVG. För om det inte skulle bli svårare att få godkänt så skulle man inte behöva kämpa ett skit i skolan. Dvs ingen skulle kunna någonting!


Alltså är IG - MVG bra, imo.

Anus i en påse

F488ethe1st
Visningsbild
P 30 Hjälte 3 617 inlägg
0

Svar till MER [Gå till post]:
Att ha kvar den skalan vi har idag eller införa fler steg är bra in my opinion.

Däremot håller jag med om att det är fucked up att man måste ha bra betyg i estetisk verksamhet för att ha en chans att komma in på läkarlinjen till exempel.

sqrt(-1)<3Q_A/deltaT

Sherlock
Visningsbild
F 28 Hjälte 1 707 inlägg
0

Svar till MER [Gå till post]:
Jag håller med dig, jag vill jobba med film i framtiden, och betygen jag får nu i t.ex. geografi, religion och liknande påverkar om jag kvalificerar till en utbildning inom det.

Men höstterminen 2012 så kommer det komma en ny betygsskala, A, b, c, d och f. det blir åtminstone lättare att få bra betyg, då det inte kommer vara så stora mellanrum längre.

I got up at like 5 am and made all these goddamn pancakes

Felix
Visningsbild
P 34 Lidingö Hjälte 6 171 inlägg
0
Ett så jävla dumt förslag.

Ska vi lägga ner all annan offentlig verksamhet eller ska vi ha 100% inkomstskatt tycker du?

You're awesome!

RebeckaBlack
Visningsbild
Hjälte 34 inlägg
0
Antalet behöriga sökande till läkarlinjen var 2550 till Göteborgs Universitet, det finns 120 platser ( http://www.vhs.se > statistik ). Omöjligt att alla kan få en plats till utbildningen, det måste finnas någon typ av intagningssytem.

Dock håller jag med att MVG i alla ämnen för att komma in är löjligt, men tills nu verkar betygsystemet en tillfällig lösning.
BinBin
Visningsbild
P 34 Uppsala Hjälte 6 798 inlägg
0

Svar till MER [Gå till post]:
Alltså en framtida arbetsgivare skiter ju fullständigt i dina gymnasiebetyg utan går på dina arbets/praktikmeriter, din utbildning och betygen där.

Anledningen till gymnasiebetygen är att det blir en gradering, det skulle svämma över med ansökningar till de populära linjerna. Till exempel, juristlinjen är väldigt krävande och det är så att man måste kunna prestera, vilket gymnasiebetygen och hsp är ett intyg på.




Svar till Sherlock [Gå till post]:
Du går i högstadiet typ, det är gymnasiebetygen du söker på sedan. Medialinjer i gymnasiet kommer alla in på.

Vaskar forumnotiser

MER
Visningsbild
P 33 Mölndal Hjälte 3 305 inlägg
Trådskapare
0
Svar till NaX [Gå till post]:
Det skulle inte behöva bli svårare egentligen, däremot skulle möjligtvis de lärare som sätter godkänt bara för att någon sitter med på lektionerna få tänka om. Jag håller med dig om att en aspekt som tävlingsmomentet för med sig är att folk drivs till att plugga mer än "nödvändigt för godkänt", men jag menar att folk då istället skulle bli fokuserade på att kunna göra ett bra jobb istället för att bara kunna få ett bra betyg. Det som är väsentligt sedan i samhället är ju faktiskt att man kan göra jobbet, inte betygen.

Svar till XD-guy [Gå till post]:
Svar till Sherlock [Gå till post]:
Jag tycker faktiskt att den nya betygsskalan är ett steg i fel riktning, men visst kan man tycka att det blir mer rättvist med fler betygssteg...

Svar till Felix [Gå till post]:
Det är jag inte alls främmande för, men det har absolut ingenting som helst med den här tråden att göra. Skaffa dig en åsiktsgrund, nolifer.

Svar till RebeckaBlack [Gå till post]:
Jo visst känns det så? Jag är också orolig för just den problematiken; att plötsligt skulle vi ha en översvämning på vissa linjer. Och troligtvis skulle åtminstone fler än idag klara sig igenom utbildningen också (många skulle förstås falla bort på vägen), så vi skulle stå med ett överskott av läkare om några år. Men kanske vore det just vad vi behöver, för det går inte att sticka under stol med att läkare idag generellt är överbetalda även i Sverige, och att vi med tanke på de administrativa delarna som tilldelas dem har ett underskott av läkare.

Idag är det ju bara facket som pressar ner antalet platser till ett av de mest eftertraktade jobben. Men jag kan tänka mig att snedfördelningen skulle jämnas ut efter hand i takt med att läkaryrket skulle bli mindre attraktivt.

Alternativet skulle kanske vara att hitta en förändrad rekryteringsgrund - jag tycker att de borde gå betydligt mer på intervjuer än betyg.

Svar till BinBin [Gå till post]:
Där är jag helt med dig. Arbetsgivaren är generellt ointresserad av gymnasiebetygen - de är sällan speciellt relevanta för ens arbete. Men betygen används vid antagningarna till högskoleutbildningarna.

Du nämner de två aspekter som jag tycker är viktigast. Den första är som rekommendation - man ska kunna avgöra om personen klarar det hårda plugg som utbildningen innebär. Ofta stödjer jag i de lägena central kontroll, men här tycker jag att personerna själva bör kunna avgöra själva om de tror sig vara lämpade eller ej. Är man inte lämpad kommer utbildningen inte gå speciellt bra, och man blir ingen läkare. Det vi har förlorat är kostnaden för personens utbildning tiden innan han eller hon hoppar av. Och den kostnaden är inte att förringa, men den är fullt jämförbar med kostnaden om personen först ska gå på komvux och läsa upp betyg för att sedan göra precis samma vända. Jag tror faktiskt att det även är en ekonomisk vinst i det, även om ekonomin inte är det viktiga i sammanhanget.

Den andra aspekten är urvalet - om bara en tiondel av alla som vill bli läkare och är behöriga ska kunna bli det, hur väljer vi ut dem? Och det faller sig ganska naturligt att det blir betygssnittet som avgör, men jag tror inte det är något speciellt konstruktivt mått. Det ger en ensidighet inom kåren och framför allt förstör det för minst lika motiverade blivande läkare som bara hade sämre betyg i andra ämnen. Så min lösning är att skippa urvalet och släppa in alla, så får vi se hur bra de klarar sig helt enkelt.
Kleff
Visningsbild
P Borås Hjälte 7 663 inlägg
0
Nej.
Då människor inte inser sina begränsningar så kommer det inte att funka.

"Säg förlåt?" - zombiefied

Neant
Visningsbild
Hjälte 766 inlägg
0
Svar till MER [Gå till post]:

Någon är bitter för att han har kassa betyg.

Edit: Dessutom hamnar man ju i en "sämre" antagningsgrupp om man läser upp sina betyg - har du inte tänkt på det?


MER
Visningsbild
P 33 Mölndal Hjälte 3 305 inlägg
Trådskapare
0
Svar till Kleff [Gå till post]:
Förvisso sant, men jag ser det också som att folk blir så illa tvungna att inse sina begränsningar tidigare. Det är väl bättre att man får börja på läkarlinjen och misslyckas direkt än att man läser upp betyg under några år och sedan påbörjar läkarlinjen för att misslyckas?

För ska vi vara riktigt ärliga så kommer inte upplästa betyg göra att man klarar en utbildning man annars inte klarat, inte sant?

Svar till Neant [Gå till post]:
Haha igår var jag inte det, men idag fick jag tillbaka ett obehagligt resultat, så kanske...

Nemen faktiskt, vi håller oss till ämnet och inte sånt där skit nu. Vill du veta mina betyg så får du, men jag skryter inte offentligt... :D

Edit: Och visst har jag tänkt på att man hamnar i en andrasortering, men hur menar du att det är avgörande?
Felix
Visningsbild
P 34 Lidingö Hjälte 6 171 inlägg
0

Svar till MER [Gå till post]:
Men du, ditt jävla kommunistpack...

Jag har ingen lust att alla äckliga puckon som finns ska komma och förstöra föreläsningar, övningar och labbar på alla universitetsutbildningar för att de är korkade och inte hänger med. Det kommer redan in folk på utbildningar som inte hör hemma där. Intelligensbefriade människor har inget att göra på högre utbildningar och framförallt så behöver de inte en högre utbildning.

Du kanske inte vet det här men... Alla är inte lika smarta... Alla har inte samma förutsättningar.... Alla kan inte bli lika bra på allt... Alla har ingen nytta av att läsa på universitet... Det innebär inte att de inte är lika värda, men däremot skulle de kanske passa bättre som säljare i en butik istället för att få en chefsposition.

Mängden människor som har skaffat sig universitetsutbildning är redan för hög. Många som arbetar som butikshjon har universitetsutbildning, hur jävla nödvändigt är det? Det finns ingen poäng med att utbilda sig för att utbilda sig, så ditt förslag är jävligt puckat.

Man måste sålla bort alla puckon för att människor som faktiskt kan bli något ska kunna få den utbildning de vill. Jag vill inte stå i vägen för någon som är smartare än vad jag är och jag vill verkligen inte att något pucko står i min väg.

Men visst, du är ju kommunist och tycker att alla ska ha det lika och om det innebär att folk som faktiskt har möjlighet att bli bra på något blir medelmåttor så gör väl inte det något. För ingen har i alla fall yrken med låg status och låg inkomst, för det är ju viktigast.

You're awesome!

Neant
Visningsbild
Hjälte 766 inlägg
0
Svar till MER [Gå till post]:

Alltså, ledsen, men du kan inte skryta inför mig ^^ Visst, försök om du vill, men nä.

Och visst har jag tänkt på att man hamnar i en andrasortering, men hur menar du att det är avgörande?

Eftersom det är det om något jag tycker att man kan invända mot. Att man har rätt att läsa upp något annat än behörighet. Jag tycker inte att man ska kunna läsa upp sitt betygssnitt genom att gå på komvux - däremot tycker jag att man ska kunna läsa sig till behörighet på en linje.

Dessutom så är det ju så att man (av just den anledningen att det finns en andrasortering) kan komma in på läkarutbildningen med mindre än 22.5 just för att de flesta inte klarar av att få 22.5 utan att läsa upp sina betyg. Alltså gynnar detta de smarta.


MER
Visningsbild
P 33 Mölndal Hjälte 3 305 inlägg
Trådskapare
0
Svar till Felix [Gå till post]:
"Men du, ditt jävla kommunistpack..."

Haha, är det inte roligt när diskussionerna blir formella och långtråkiga utan personpåhopp...

"Jag har ingen lust att alla äckliga puckon som finns ska komma och förstöra föreläsningar, övningar och labbar på alla universitetsutbildningar för att de är korkade och inte hänger med. Det kommer redan in folk på utbildningar som inte hör hemma där. Intelligensbefriade människor har inget att göra på högre utbildningar och framförallt så behöver de inte en högre utbildning."

Precis, jag tror det är just din typ av människofientliga egoister som ligger bakom systemet. Jag har inga som helst problem med att förstå att du kommer till en annan slutsats än jag, och är väldigt tacksam för den kredibilitet det ger mig.

"Du kanske inte vet det här men... Alla är inte lika smarta... Alla har inte samma förutsättningar.... Alla kan inte bli lika bra på allt... Alla har ingen nytta av att läsa på universitet... Det innebär inte att de inte är lika värda, men däremot skulle de kanske passa bättre som säljare i en butik istället för att få en chefsposition."

Okej smartguy, låt mig berätta något för dig. Smarthet handlar inte om betyg, intelligens kan du inte få ner på ett papper och om du målade vackrare än din "kompis" på gymnasiet avgör inte om du kommer vara en bättre chef än han.

Systemet idag gynnar vissa personer (till stor del mig, och troligtvis även dig), men det finns oerhört många mycket intelligenta och kapabla människor som inte får bra betyg för att systemet inte passar dem.

"Mängden människor som har skaffat sig universitetsutbildning är redan för hög. Många som arbetar som butikshjon har universitetsutbildning, hur jävla nödvändigt är det? Det finns ingen poäng med att utbilda sig för att utbilda sig, så ditt förslag är jävligt puckat."

Såhär ligger det till, fram tills för några år sedan blev varje generation bättre utbildad, fick bättre välstånd och levde längre. Idag får för första gången i den kartlagda utbildningshistorian barn sämre utbildning än sina föräldrar. Allt fler hoppar av gymnasiet och klyftorna i samhället ökar mer än någonsin. Vad jag säger är inte att varenda människa ska bli chef eller raketforskare, men däremot ska varje människa ha rätt till kunskap och en framtid. Ingen ska behöva utnyttjas som ett instrument på arbetsmarknaden bara för att den inte hade betygssnitt nog att uppfylla sina drömmar. Vi är för Guds skull medborgare också, inte bara arbetskraft!

"Man måste sålla bort alla puckon för att människor som faktiskt kan bli något ska kunna få den utbildning de vill. Jag vill inte stå i vägen för någon som är smartare än vad jag är och jag vill verkligen inte att något pucko står i min väg."

Jag uppskattar din kritik, jag ville inte se massor av människor som höll med mig. Men faktum är att du just nu står i vägen för någon som är smartare, sucker^^

"Men visst, du är ju kommunist och tycker att alla ska ha det lika och om det innebär att folk som faktiskt har möjlighet att bli bra på något blir medelmåttor så gör väl inte det något. För ingen har i alla fall yrken med låg status och låg inkomst, för det är ju viktigast."

Jag är inte kommunist, om det nu skulle göra någon skillnad i frågan. Men jag tycker absolut att man ska ha det likvärdigt - jag tycker inte att jag förtjänar ett bättre liv för att jag har mer pengar. Kalla det vad du vill, men har du svårt att hålla dig till ämnet får jag be dig snällt att byta forum.

Svar till Neant [Gå till post]:
"Alltså, ledsen, men du kan inte skryta inför mig ^^ Visst, försök om du vill, men nä."

Säger du det så...
Jag har inga problem att varken avslöja eller förklara mina betyg, men det känns ovärdigt att göra det i samband med en sådan här diskussion, om jag ska vara seriös.

"Eftersom det är det om något jag tycker att man kan invända mot. Att man har rätt att läsa upp något annat än behörighet. Jag tycker inte att man ska kunna läsa upp sitt betygssnitt genom att gå på komvux - däremot tycker jag att man ska kunna läsa sig till behörighet på en linje."

Här är jag mer tveksam. Varför menar du att en MVG-elev som läst kursen två gånger är mindre lämpad än en MVG-elev som läst kursen en gång? Det känns som att det återigen är det där tävlingsspöket som svävar omkring.

"Dessutom så är det ju så att man (av just den anledningen) kan komma in på läkarutbildningen med mindre än 22.5 just för att de flesta inte klarar av att få 22.5 utan att läsa upp sina betyg. Alltså gynnar detta de smarta."

Nja, det är väl väldigt svårt att komma in på läkarlinjen utan 22,5, åtminstone på de större orterna? Men detta beror ju främst på den enorma inflationen inom betygssystemet idag - vilket jag tycker i sig är ett slående argument emot det. Men min största invändning är kanske just mot att sätta likhetstecken mellan betyg och intelligens eller smarthet. Jag säger inte att jag har ett bättre test för det, men jag säger att ett sådant test är dömt att misslyckas.
BinBin
Visningsbild
P 34 Uppsala Hjälte 6 798 inlägg
0

Svar till MER [Gå till post]:
"Det vi har förlorat är kostnaden för personens utbildning tiden innan han eller hon hoppar av. ..."

Nej, det vi har förlorat är en plats på läkarlinjen för den som verkligen vill bli läkare.

Vill man "prova på" saker så kan man lika gärna gå på öppet hus typ.


Vaskar forumnotiser

Neant
Visningsbild
Hjälte 766 inlägg
0

Svar till MER [Gå till post]:

Här är jag mer tveksam. Varför menar du att en MVG-elev som läst kursen två gånger är mindre lämpad än en MVG-elev som läst kursen en gång?

Eftersom personen som fick MVG i alla ämnen på första försöket visar upp en beundransvärd förmåga att på kort tid ta till sig information - kunskap som är oumbärlig för tyngre universitetsstudier. Jag säger inte att alla sådana elever är bättre än alla som läst upp sina betyg - men jag tror definitivt att det finns en genomsnittlig kvalitetsskillnad mellan eleverna.

Nja, det är väl väldigt svårt att komma in på läkarlinjen utan 22,5, åtminstone på de större orterna?

Okej, du har rätt. Jag måste ha tänkt på antagningarna inför vårterminen (som brukar vara lägre).

Men min största invändning är kanske just att sätta likhetstecken mellan betyg och intelligens eller smarthet.

Det finns naturligtvis ingen exakt likhet. Däremot kan man säga att folk med höga betyg i snitt är intelligentare än folk med låga betyg. Dessutom kan man garanterat säga att de har någonting som är viktigare än intelligens - nämligen förmågan att arbeta metodiskt och engagerat för att klara av sina studier, även om de tycker att uppgifterna är tråkiga. Det är till exempel ett faktum att folk som blivit intagna på svårare utbildningar (civilingenjör, läkare, etc) genom högskoleprovet i snitt presterar sämre eftersom de inte har samma studiemotivation som dem som uppnår betygssnittet.

Om du frågar mig skulle jag hellre ta in en student som jag vet arbetar hårt även när han tycker att det han har framför sig är trist än en kille som jag inte kan vara säker på om han latar sig igenom de delar av utbildningen han tycker är trista eller inte.


Felix
Visningsbild
P 34 Lidingö Hjälte 6 171 inlägg
0

Svar till MER [Gå till post]:
"Skaffa dig en åsiktsgrund, nolifer."
Men ja.. visst hörrödu :> Det var jag som började...

Smarthet och betyg är inte nödvändigtvis sammankopplade. En korkad person kan ha höga betyg, det har jag sett massivs med exempel på. Däremot så har smarta personer så gott som alltid bra betyg.

Klarar man inte av att få bra betyg i de teoretiska ämnena, som utgör en enorm majoritet på gymnasiet om man väljer ett sam-/naturprogram, så kan man inte förvänta sig att klara en universitetsutbildning.

För antingen så pluggade man som fan för att klara skolan över huvud taget och då blir universitetet helt enkelt för svårt, eller så pluggade man inte alls och fick dåliga betyg därför och då blir mängden ansvar och plugg på universitetet överväldigande.

Det finns ingen mening för en butikssäljare att kunna termodynamik eller kunna integrera 1/sqrt(cot(x)). En butikssäljare behöver inte heller kunna räkna ut derivat för optioner eller kunna namnen på alla ben i kroppen samt alla större utbuktningar eller inbuktningar på dessa ben. Alltså tjänar de samhället och sig själva bättre med att jobba istället för att plugga.

Att fler hoppar av gymnasiet är för att det är enkelt att göra det och för att det finns för mycket annat som är roligt, typ internet, att supa och knarka. Jag tror att det är bluff och båg att unga idag skulle ha det jobbigare än våra föräldrar och därför hoppar av skolan. Alla "stressade och utbrända unga" är bara veka. Helt seriöst. Jag är inte människofientlig med flit här. Jag la sammanlagt runt 24 timmar på träning, inklusive transporter, under min gymnasietid, jag klarade ändå av att vara med mina kompisar, göra inlämningsuppgifter och få vad som generellt får anses vara bra betyg.

Jag blev stött varje gång vi fick en hemuppgift som att skriva en uppsats och hela klassen började klaga på att "Jamen vi ska ju redan läsa en bok i svenska... Sen har vi också en bok som vi ska läsa i engelska... och jag har prov i spanska och.... osvosv". Dessa människor var också de som gjorde minst på fritiden. De enda aktiviteterna de hade var att supa och att umgås med kompisar, då får man fan skylla sig själv om man inte klarar skolan.

Det var det jag skrev ja... jag står förmodligen i vägen för en och annan som är smartare än jag, men fler står troligen i vägen för mig... Men det har inte med saken att göra, jag är beredd att ta den smällen för att jag latade mig igenom skolan.

You're awesome!

frong
Visningsbild
P 32 Göteborg Hjälte 4 818 inlägg
0
Va nog det dummaste jag hört på länge. Varför inte bara slopa skolan helt istället?

Gråter hellre i en Porsche än en Saab

MER
Visningsbild
P 33 Mölndal Hjälte 3 305 inlägg
Trådskapare
0
Svar till BinBin [Gå till post]:
Det är därför jag säger att vi ska släppa in alla. Risken när man släpper in vissa är att många hoppar av från platser som andra annars kunde haft. Min lösning skulle alltså ta bort det problemet.

Och visst bör man gå på öppet hus eller praktik eller något för att känna in om man verkligen vill det, men det gör ju de överlägset flesta också. Det kommer vara precis likadant som nu.

Svar till Neant [Gå till post]:
"Eftersom personen som fick MVG i alla ämnen på första försöket visar upp en beundransvärd förmåga att på kort tid ta till sig information - kunskap som är oumbärlig för tyngre universitetsstudier. Jag säger inte att alla sådana elever är bättre än alla som läst upp sina betyg - men jag tror definitivt att det finns en genomsnittlig kvalitetsskillnad mellan eleverna."

Det är lätt att tänka på det viset, men samtidigt bör man begrunda att den andre faktiskt har läst kursen två gånger och därför kanske tagit till sig dubbelt så mycket. Det värsta med betygssättningen idag är godtyckligheten och variationer beroende på lärare, program, skola och plats i Sverige. Sådant spelar långt mycket större skillnad än mellan VG och MVG.

Men låt oss för sakens skull säga att du har helt rätt - att det generella (vi är båda förståndiga nog att inte tala i totaliteter) mönstret är att man är bättre lämpad efter att ha fått MVG direkt i kursen. Vi är båda medvetna om de många undantagen från denna generellt dragna linje - varför inte ta hänsyn till att undantag finns?

"Okej, du har rätt. Jag måste ha tänkt på antagningarna inför vårterminen (som brukar vara lägre)."

Jo förvisso, men jag vet folk med 22,5 från gymnasiet som sökt flera gånger utan resultat. Och sedan känner jag alltså vissa som kommit in direkt. Det är något skevt med systemet, helt enkelt.

"Det finns naturligtvis ingen exakt likhet. Däremot kan man säga att folk med höga betyg i snitt är intelligentare än folk med låga betyg. Dessutom kan man garanterat säga att de har någonting som är viktigare än intelligens - nämligen förmågan att arbeta metodiskt och engagerat för att klara av sina studier, även om de tycker att uppgifterna är tråkiga. Det är till exempel ett faktum att folk som blivit intagna på svårare utbildningar (civilingenjör, läkare, etc) genom högskoleprovet i snitt presterar sämre eftersom de inte har samma studiemotivation som dem som uppnår betygssnittet."

Jag har flera bekanta som är väldigt smarta, men ändå har dåliga betyg. Till viss del vill jag ge dig rätt för det om studiemotivationen, men inte heller det stämmer fullt ut. Det kan vara alltifrån att ha valt fel gymnasielinje, hamnat i fel sällskap, fått en mindre studiemotiverad klass, strängare lärare eller drabbats av en tillfällig sjukdom - jag har nära erfarenheter av alla dessa och sådant kan vända allt fullständigt uppochner.

Det är säkert som du säger att betygsintagna generellt har högre studiemotivation är HP-intagna, och det skulle också vara ett argument mot mina vänner med dåliga betyg - OM det är studiemotivation vi kräver. Jag tror vi kan enas om att läkaren vi möter på sjukhuset bör ha massor av andra egenskaper snarare än att vara studiemotiverad, eller hur? Självklart säger jag inte att det ska kunna gå hur som helst under utbildningen, man ska behöva vara tillräckligt studiemotiverad för att klara av den. Men därutöver? Så länge man klarat utbildningen är man fullt tillräckligt studiemotiverad för att få vara min läkare.

"Om du frågar mig skulle jag hellre ta in en student som jag vet arbetar hårt även när han tycker att det han har framför sig är trist än en kille som jag inte kan vara säker på om han latar sig igenom de delar av utbildningen han tycker är trista eller inte."

Jag har förståelse och stor respekt för det. Men om du frågar mig så vill jag hellre träffa en trevlig läkare som hade G i musik på gymnasiet, än en sur läkare som hade MVG.
BinBin
Visningsbild
P 34 Uppsala Hjälte 6 798 inlägg
0

Svar till MER [Gå till post]:


Så vi släpper in alla och staten betalar.. gosh... Du måste tex inte bara vara smart för att bli läkare, du måste ha en viss typ av personlighet med. Men vi tar in alla för att göra alla glada men sen så slutar det med att de flesta blir ledsna.

Många hoppar av? Nja, inte direkt, avhoppen minskar ju eftersom man vet att man är en av "få" som kom in.

Vaskar forumnotiser

Neant
Visningsbild
Hjälte 766 inlägg
0
Det är lätt att tänka på det viset, men samtidigt bör man begrunda att den andre faktiskt har läst kursen två gånger och därför kanske tagit till sig dubbelt så mycket.

Om man har tagit till sig tillräckligt mycket för att ha ett MVG ska man ju kunna tillräckligt mycket för att få ungefär 85-90% på alla prov/uppgifter som ges. Jag har svårt att se att nån pajas kan dubbelt så mycket bara för att han läst kursen två gånger, och att det marginella kunskapsövertag kan kanske faktiskt har skulle väga upp för den oförmåga som tvingar honom att läsa kursen två gånger.

Sen får man även tänka på ditt inledande argument. Det är inte alls en självklarhet att de läser upp relevanta kurser. Ska man verkligen få höjt betygssnitt i ansökningen till en läkarutbildning för att man läste upp samhällsvetenskap till MVG förra terminen?

Men låt oss för sakens skull säga att du har helt rätt - att det generella (vi är båda förståndiga nog att inte tala i totaliteter) mönstret är att man är bättre lämpad efter att ha fått MVG direkt i kursen. Vi är båda medvetna om de många undantagen från denna generellt dragna linje - varför inte ta hänsyn till att undantag finns?

(Neants kommentar: till nedanstående svar hör också ditt stycke om att det finns smarta elever som har dåliga betyg - men jag pallade inte kopiera in det, det blev så mastigt)


Det tas faktiskt redan i nuläget hänsyn till folk som inte orkade plugga estetisk verksamhet seriöst under gymnasiet men som ändå anser sig vara smarta nog för att klara av högre universitetsstudier. De kallar det för högskoleprovet. Det är naturligtvis inte heller optimalt, men det är tänkt att fungera som ett intelligenstest som mäter kunskaper man behöver för universitetsstudier på ett annat sätt än betyg där även studiemotivation, lärare och sociala färdigheter kan påverka.

Jag skulle säga att i snitt är personerna som kommer in via högskoleprovet intelligentare, medan personerna som kommer in via betyg är mer motiverade och flitiga. Då har vi vägt upp de två största delarna. Utöver detta verkar det som att åtminstone några av läkarutbildningarna har ett system med antagningsintervjuer - vilket förhoppningsvis täcker upp den absolut sista minoriteten:

http://läkarstudent.se/antagning.html (sök efter intervju)

Det är säkert som du säger att betygsintagna generellt har högre studiemotivation är HP-intagna, och det skulle också vara ett argument mot mina vänner med dåliga betyg - OM det är studiemotivation vi kräver. Jag tror vi kan enas om att läkaren vi möter på sjukhuset bör ha massor av andra egenskaper snarare än att vara studiemotiverad, eller hur? Självklart säger jag inte att det ska kunna gå hur som helst under utbildningen, man ska behöva vara tillräckligt studiemotiverad för att klara av den. Men därutöver? Så länge man klarat utbildningen är man fullt tillräckligt studiemotiverad för att få vara min läkare.

Ja, det är visserligen sant att det krävs andra saker än intelligens för att bli en bra läkare - men om man har ett begränsat antal platser (vilket är ett måste i och med att en utbildning kostar massa pengar) och inte har möjlighet att veta någonting om hur personen är som människa är det ju rimligt att ta folk från det övre skiktet. Detta eftersom man, om man tar 100 slumpmässiga elever från alla med 22.5 i betygssnitt, med största sannolikhet har lika stor chans att få 100 elever med bra/dålig personlighet som om man plockade hundra elever ur befolkningen som helhet.

Det verkar ju också som att intervjuer bedrivs i mindre skala för att göra ett klokare urval även om det av förståeliga skäl är en begränsad intagningskvot. Man har ju inte resurser för att intervjua alla människor som vill komma in. Jag ser dock inte riktigt varför man ska ta en medelmåttigt intelligent person om man kan få en grymt intelligent person som är jämförbart vettig som människa.
MER
Visningsbild
P 33 Mölndal Hjälte 3 305 inlägg
Trådskapare
0
Svar till Felix [Gå till post]:
"Men ja.. visst hörrödu :> Det var jag som började..."

Nej, det var jag som började genom att skapa en tråd. Men seden är också att det är trådskaparen som genom att skapa en tråd bestämmer vad som ska diskuteras. När du kommer med ett svar som är kritiskt till mitt förslag blir jag glad, för då har diskussionen börjat. När du kommer med ett svar som saknar grund och inte berör ämnet har diskussionen dock förstörts. Detta berättigar ordval såsom "nolifer". Att bli kallad nolifer berättigar dock inte att man felaktigt kallar någon kommunist, i synnerhet inte om det inte har med saken att göra eller är uppbackat. Jag tror vi båda klarar att kallas nolifer och kommunist utan att börja varken svära eller gråta, men ska vi kanske hålla oss till ämnet för ämnets skull? =)

"Smarthet och betyg är inte nödvändigtvis sammankopplade. En korkad person kan ha höga betyg, det har jag sett massivs med exempel på. Däremot så har smarta personer så gott som alltid bra betyg."

Jag skulle faktiskt snarare säga tvärt om. Det är sällan riktigt korkade personer har höga betyg - då är de riktiga pluggisar med rejäl tur. Däremot kan jag räkna upp dussintals personer i min omgivning som är smarta och har långt mycket lägre betyg än de förtjänar.

"Klarar man inte av att få bra betyg i de teoretiska ämnena, som utgör en enorm majoritet på gymnasiet om man väljer ett sam-/naturprogram, så kan man inte förvänta sig att klara en universitetsutbildning."

Nja, jag håller inte riktigt med där. Men faktum är att man inte behöver bara ett generellt bra betyg, man behöver maxbetyg för en hel del utbildningar.

"För antingen så pluggade man som fan för att klara skolan över huvud taget och då blir universitetet helt enkelt för svårt, eller så pluggade man inte alls och fick dåliga betyg därför och då blir mängden ansvar och plugg på universitetet överväldigande."

Det du talar om är studiemotivation, och som jag skrev till Neant är det absolut en god poäng! Men när det kommer till kritan så är det inte bildbetyget som avgör huruvida en person klarar läkarutbildningen. Marginalerna är så små att de individuella skillnaderna slår långt över!

"Det finns ingen mening för en butikssäljare att kunna termodynamik eller kunna integrera 1/sqrt(cot(x)). En butikssäljare behöver inte heller kunna räkna ut derivat för optioner eller kunna namnen på alla ben i kroppen samt alla större utbuktningar eller inbuktningar på dessa ben. Alltså tjänar de samhället och sig själva bättre med att jobba istället för att plugga."

Denna Björklund-filosofi är klart överskattad. Kanske fyller kunskapen om kroppens alla ben ingen direkt yrkesmässig fördelsroll för en kassör på banken (många försäljare annars kan faktiskt ha användning för just den kunskapen^^). Din poäng är att man ska utbilda sig för att klara av ett jobb, min poäng är att man ska utbilda sig för att kunna vara den människa man vill vara. Visst handlar utbildning om jobb, men utbildning handlar minst lika mycket om intresse, det handlar om fritidsnöjen och det handlar om demokrati! Jag vill att människor i Sverige har läst samhällskunskap, även om de inte skulle ha någon som helst användning för det i sitt jobb, eftersom de är röstberättigade i allmänna val som kommer beröra mig. Jag vill att polisen ska ha läst religion, så att de har förståelse för min religiösa övertygelse, och historia så att de har en bredare grund att fatta beslut utifrån. Jag vill att byggarbetarna ska ha läst fysik så att de vet att materialet har en god stabilitet och kemi så att de vet ifall kemiska ämnen kan skada virket. Jag tror på allmänbildning.

"Att fler hoppar av gymnasiet är för att det är enkelt att göra det och för att det finns för mycket annat som är roligt, typ internet, att supa och knarka. Jag tror att det är bluff och båg att unga idag skulle ha det jobbigare än våra föräldrar och därför hoppar av skolan. Alla "stressade och utbrända unga" är bara veka. Helt seriöst. Jag är inte människofientlig med flit här. Jag la sammanlagt runt 24 timmar på träning, inklusive transporter, under min gymnasietid, jag klarade ändå av att vara med mina kompisar, göra inlämningsuppgifter och få vad som generellt får anses vara bra betyg."

Att ifrågasätta din människosyn eller din arbetsmetod på gymnasiet tjänar inte mycket till, det gör jag inte. Jag kan väl nöja mig med att säga att jag inte delar dem.

Oavsett anledningen till att folk hoppar av skolan tycker jag vi kan enas om att det är något generellt negativt, eftersom vi vill att människor utbildar sig.

"Jag blev stött varje gång vi fick en hemuppgift som att skriva en uppsats och hela klassen började klaga på att "Jamen vi ska ju redan läsa en bok i svenska... Sen har vi också en bok som vi ska läsa i engelska... och jag har prov i spanska och.... osvosv". Dessa människor var också de som gjorde minst på fritiden. De enda aktiviteterna de hade var att supa och att umgås med kompisar, då får man fan skylla sig själv om man inte klarar skolan."

Jag är varken den som super eller spenderar för mycket tid med kompisar för att hinna med mitt plugg, men jag tycker inte att de som gör det ska skylla sig själva. Supande är kanske inte det mest uppbyggliga att göra, men sociala kontakter är något oerhört viktigt som inte återspeglas i betygen (härmed inte sagt att jag tycker de borde det, jag bara påpekar bristerna).

"Det var det jag skrev ja... jag står förmodligen i vägen för en och annan som är smartare än jag, men fler står troligen i vägen för mig... Men det har inte med saken att göra, jag är beredd att ta den smällen för att jag latade mig igenom skolan."

Eller så lägger vi ner den cyniskt egocentriska världsbilden och försöker bygga upp ett system där alla har chans att nå sitt esse och uppfylla drömmar? En läkare som hellre ville vara bagare men inte har råd och en bilmekaniker som ville språkforskare, men var för dålig på kemi, håller kanske med mig.

Svar till frong [Gå till post]:
Det är väldigt ointressant vad du inte heller tycker att man borde göra bara för att du inte tycker man borde göra som föreslaget i tråden. Kom istället med en förklaring.

Svar till BinBin [Gå till post]:
"Så vi släpper in alla och staten betalar.. gosh... Du måste tex inte bara vara smart för att bli läkare, du måste ha en viss typ av personlighet med. Men vi tar in alla för att göra alla glada men sen så slutar det med att de flesta blir ledsna."

Eller för att uttrycka det annorlunda; vi öppnar fler platser på de populäraste utbildningarna. :)

Du greppar poängen helt, till synes utan att tänka på det. Som läkare måste man absolut inte bara vara smart, det finns en stor mängd andra egenskaper som väger minst lika tungt, ändå är det den vi värderar när vi väljer ut vilka som ska få bli läkare.

Och jag vet inte om man gör någon mer ledsen genom att låta den testa på läkarutbildningen och misslyckas än om man låter den gå några år på komvux, sedan testa läkarutbildningen och misslyckas.

"Många hoppar av? Nja, inte direkt, avhoppen minskar ju eftersom man vet att man är en av "få" som kom in."

Redan idag är det många som hoppar av, jo. Men det är förstås relativt. Poängen är att detta skulle vara likadant i mitt system som idag - ingen direkt skillnad förutom att de faktiska antalen i varje grupp skulle förändras.

Svar till Neant [Gå till post]:
"Om man har tagit till sig tillräckligt mycket för att ha ett MVG ska man ju kunna tillräckligt mycket för att få ungefär 85-90% på alla prov/uppgifter som ges. Jag har svårt att se att nån pajas kan dubbelt så mycket bara för att han läst kursen två gånger, och att det marginella kunskapsövertag kan kanske faktiskt har skulle väga upp för den oförmåga som tvingar honom att läsa kursen två gånger."

Först och främst är det inte säkert att det finns någon oförmåga alls, statistiskt sett är det inte så värst otroligt att personen i fråga rent av var bättre än den som fick MVG. Och visst vore det naivt att tro att man lär sig dubbelt så mycket genom att läsa en kurs två gånger, de flesta av kunskaperna man får första och andra gången överlappar givetvis, men det är inte alls omöjligt.

"Sen får man även tänka på ditt inledande argument. Det är inte alls en självklarhet att de läser upp relevanta kurser. Ska man verkligen få höjt betygssnitt i ansökningen till en läkarutbildning för att man läste upp samhällsvetenskap till MVG förra terminen?"

Det är helt sant, till förmån för båda sidornas argument. Kanske kan den som fick ett MVG i samhällskunskap direkt mer i ämnet, kanske kan den som läst samhällskunskap i två omgångar mer i ämnet - oavsett, varför ska någon av dem ha fördel in på läkarlinjen?

"(Neants kommentar: till nedanstående svar hör också ditt stycke om att det finns smarta elever som har dåliga betyg - men jag pallade inte kopiera in det, det blev så mastigt)"

Mastig kunde vara mitt förnamn :)

"Det tas faktiskt redan i nuläget hänsyn till folk som inte orkade plugga estetisk verksamhet seriöst under gymnasiet men som ändå anser sig vara smarta nog för att klara av högre universitetsstudier. De kallar det för högskoleprovet. Det är naturligtvis inte heller optimalt, men det är tänkt att fungera som ett intelligenstest som mäter kunskaper man behöver för universitetsstudier på ett annat sätt än betyg där även studiemotivation, lärare och sociala färdigheter kan påverka."

Visst är det annorlunda en annorlunda bedömning än betygssättningen, en bedömning som troligtvis passar mig ännu bättre. Men fortfarande är det ungefär samma personer som gynnas. Och efter höstens omläggning kommer jag ha en otrolig fördel av att ha läst det naturvetenskapliga programmet, då många som inte har läst speciellt mycket matematik känner sig chanslösa på dessa delar.

"Jag skulle säga att i snitt är personerna som kommer in via högskoleprovet intelligentare, medan personerna som kommer in via betyg är mer motiverade och flitiga."

Jag är nära på att svälja det helt, då jag själv gärna ser det på just det viset. Men det är då viktigt att betona att det är en eller några få typer av intelligens som högskoleprovet mäter.

"Då har vi vägt upp de två största delarna. Utöver detta verkar det som att åtminstone några av läkarutbildningarna har ett system med antagningsintervjuer - vilket förhoppningsvis täcker upp den absolut sista minoriteten:
http://läkarstudent.se/antagning.html (sök efter intervju)"


Ja, intervjuer börjar komma igång alltmer på olika håll, vilket jag ser som en mycket positiv utveckling och tror är grundat i just min typ av resonemang. Fortfarande är det bara ett steg i rätt riktning.

"Ja, det är visserligen sant att det krävs andra saker än intelligens för att bli en bra läkare - men om man har ett begränsat antal platser (vilket är ett måste i och med att en utbildning kostar massa pengar) och inte har möjlighet att veta någonting om hur personen är som människa är det ju rimligt att ta folk från det övre skiktet. Detta eftersom man, om man tar 100 slumpmässiga elever från alla med 22.5 i betygssnitt, med största sannolikhet har lika stor chans att få 100 elever med bra/dålig personlighet som om man plockade hundra elever ur befolkningen som helhet."

Du resonerar korrekt, men bortser från mitt förslag. För mitt förslag är ju faktiskt just att vi inte ska begränsa oss till dessa 100 platser. Och givetvis är sådant svårt att räkna på, men jag tror inte att det ens ska behöva bli någon extrakostnad, med tanke på att man sparar in både utbildningskostnad och framför allt tid för många komvuxstudenter.

"Det verkar ju också som att intervjuer bedrivs i mindre skala för att göra ett klokare urval även om det av förståeliga skäl är en begränsad intagningskvot. Man har ju inte resurser för att intervjua alla människor som vill komma in. Jag ser dock inte riktigt varför man ska ta en medelmåttigt intelligent person om man kan få en grymt intelligent person som är jämförbart vettig som människa. "

Jag tycker inte heller att det finns någon anledning att vända på skalan och ta en person med sämre betyg snarare än en person med bättre. Det enda jag säger är att man för att göra en bedömning hade behövt ta hänsyn till många fler faktorer.

Till sist är det ju också värt att betänka att vi inte förlorar människan som inte får jobbet. Vi avrättar inte alla duktiga människor som inte blir läkare, de kan ju faktiskt få vara duktiga någon annanstans i samhället. :)
BinBin
Visningsbild
P 34 Uppsala Hjälte 6 798 inlägg
0

Svar till MER [Gå till post]:
Jo, men den egenskapen kommer in först som praktiserande läkare. under läkarlinjen är det bara att plugga en massa, ta in en massa information typ osv.

Nej man gör inte någon mer ledsen, men däremot finns de de som verkligen vill gå läkarlinjen och inte bara "testa" den som kan bli ledsna då de inte kommer in pga någon annan, med sämre kunskaper (även fast man inte kan läsa ur det då alla har g) kommer in för att "testa" läkarlinjen.

Vaskar forumnotiser

MER
Visningsbild
P 33 Mölndal Hjälte 3 305 inlägg
Trådskapare
0
Svar till BinBin [Gå till post]:
Men så länge man klarar läkarlinjen är vi väl överens om att det är en fullgott studiemotiverad läkare? Alltså kommer den faktorn att spela precis så stor roll som vi vill att den gör.

Och det är just det där med att någon blir utan plats jag vill förebygga. Idag är det som du beskriver - någon har sökt in bara för att den kan och kommer in bara för att "testa på den" i ett år eller så, medan många andra som är säkra på vad de vill inte kommer in. Mitt förslag är alltså att släppa in dem.

Forum » Livet » Skola & Jobb » Att bortse från betyg och intagningspoäng vid högr

Ansvariga ordningsvakter:

Användare som läser i den här tråden just nu

1 utloggad

Skriv ett nytt inlägg

Hej! Innan du skriver om ett potentiellt problem så vill vi påminna dig om att du faktiskt inte är ensam. Du är inte onormal och världen kommer inte att gå under, vi lovar! Så slappna av och gilla livet i några minuter - känns det fortfarande hemskt? Skriv gärna ner dina tankar och frågor, vi älskar att hjälpa just dig!

Den här tråden är äldre än Rojks drömtjej!

Det senaste inlägget i den här tråden skrevs för över tre månader sedan. Är du säker på att du vill återuppliva diskussionen? Har du något vettigt att tillföra eller passar din fråga i en ny tråd? Onödiga återupplivningar kommer att låsas så tänk efter en extra gång!

Hjälp

Det här är en hjälpruta

Här får du korta tips och förklaringar om forumet. Välj kapitel i rullningslisten här ovanför.

Rutan uppdateras automagiskt

När du använder funktioner i forumet så visas bra tips här.


Annons
Annons
Annons
Annons