Svar till Felix [
Gå till post]:
"Men ja.. visst hörrödu :> Det var jag som började..."Nej, det var jag som började genom att skapa en tråd. Men seden är också att det är trådskaparen som genom att skapa en tråd bestämmer vad som ska diskuteras. När du kommer med ett svar som är kritiskt till mitt förslag blir jag glad, för då har diskussionen börjat. När du kommer med ett svar som saknar grund och inte berör ämnet har diskussionen dock förstörts. Detta berättigar ordval såsom "nolifer". Att bli kallad nolifer berättigar dock inte att man felaktigt kallar någon kommunist, i synnerhet inte om det inte har med saken att göra eller är uppbackat. Jag tror vi båda klarar att kallas nolifer och kommunist utan att börja varken svära eller gråta, men ska vi kanske hålla oss till ämnet för ämnets skull? =)
"Smarthet och betyg är inte nödvändigtvis sammankopplade. En korkad person kan ha höga betyg, det har jag sett massivs med exempel på. Däremot så har smarta personer så gott som alltid bra betyg."Jag skulle faktiskt snarare säga tvärt om. Det är sällan riktigt korkade personer har höga betyg - då är de riktiga pluggisar med rejäl tur. Däremot kan jag räkna upp dussintals personer i min omgivning som är smarta och har långt mycket lägre betyg än de förtjänar.
"Klarar man inte av att få bra betyg i de teoretiska ämnena, som utgör en enorm majoritet på gymnasiet om man väljer ett sam-/naturprogram, så kan man inte förvänta sig att klara en universitetsutbildning."Nja, jag håller inte riktigt med där. Men faktum är att man inte behöver bara ett generellt bra betyg, man behöver maxbetyg för en hel del utbildningar.
"För antingen så pluggade man som fan för att klara skolan över huvud taget och då blir universitetet helt enkelt för svårt, eller så pluggade man inte alls och fick dåliga betyg därför och då blir mängden ansvar och plugg på universitetet överväldigande."Det du talar om är studiemotivation, och som jag skrev till Neant är det absolut en god poäng! Men när det kommer till kritan så är det inte bildbetyget som avgör huruvida en person klarar läkarutbildningen. Marginalerna är så små att de individuella skillnaderna slår långt över!
"Det finns ingen mening för en butikssäljare att kunna termodynamik eller kunna integrera 1/sqrt(cot(x)). En butikssäljare behöver inte heller kunna räkna ut derivat för optioner eller kunna namnen på alla ben i kroppen samt alla större utbuktningar eller inbuktningar på dessa ben. Alltså tjänar de samhället och sig själva bättre med att jobba istället för att plugga."Denna Björklund-filosofi är klart överskattad. Kanske fyller kunskapen om kroppens alla ben ingen direkt yrkesmässig fördelsroll för en kassör på banken (många försäljare annars kan faktiskt ha användning för just den kunskapen^^). Din poäng är att man ska utbilda sig för att klara av ett jobb, min poäng är att man ska utbilda sig för att kunna vara den människa man vill vara. Visst handlar utbildning om jobb, men utbildning handlar minst lika mycket om intresse, det handlar om fritidsnöjen och det handlar om demokrati! Jag vill att människor i Sverige har läst samhällskunskap, även om de inte skulle ha någon som helst användning för det i sitt jobb, eftersom de är röstberättigade i allmänna val som kommer beröra mig. Jag vill att polisen ska ha läst religion, så att de har förståelse för min religiösa övertygelse, och historia så att de har en bredare grund att fatta beslut utifrån. Jag vill att byggarbetarna ska ha läst fysik så att de vet att materialet har en god stabilitet och kemi så att de vet ifall kemiska ämnen kan skada virket. Jag tror på allmänbildning.
"Att fler hoppar av gymnasiet är för att det är enkelt att göra det och för att det finns för mycket annat som är roligt, typ internet, att supa och knarka. Jag tror att det är bluff och båg att unga idag skulle ha det jobbigare än våra föräldrar och därför hoppar av skolan. Alla "stressade och utbrända unga" är bara veka. Helt seriöst. Jag är inte människofientlig med flit här. Jag la sammanlagt runt 24 timmar på träning, inklusive transporter, under min gymnasietid, jag klarade ändå av att vara med mina kompisar, göra inlämningsuppgifter och få vad som generellt får anses vara bra betyg."Att ifrågasätta din människosyn eller din arbetsmetod på gymnasiet tjänar inte mycket till, det gör jag inte. Jag kan väl nöja mig med att säga att jag inte delar dem.
Oavsett anledningen till att folk hoppar av skolan tycker jag vi kan enas om att det är något generellt negativt, eftersom vi vill att människor utbildar sig.
"Jag blev stött varje gång vi fick en hemuppgift som att skriva en uppsats och hela klassen började klaga på att "Jamen vi ska ju redan läsa en bok i svenska... Sen har vi också en bok som vi ska läsa i engelska... och jag har prov i spanska och.... osvosv". Dessa människor var också de som gjorde minst på fritiden. De enda aktiviteterna de hade var att supa och att umgås med kompisar, då får man fan skylla sig själv om man inte klarar skolan."Jag är varken den som super eller spenderar för mycket tid med kompisar för att hinna med mitt plugg, men jag tycker inte att de som gör det ska skylla sig själva. Supande är kanske inte det mest uppbyggliga att göra, men sociala kontakter är något oerhört viktigt som inte återspeglas i betygen (härmed inte sagt att jag tycker de borde det, jag bara påpekar bristerna).
"Det var det jag skrev ja... jag står förmodligen i vägen för en och annan som är smartare än jag, men fler står troligen i vägen för mig... Men det har inte med saken att göra, jag är beredd att ta den smällen för att jag latade mig igenom skolan."Eller så lägger vi ner den cyniskt egocentriska världsbilden och försöker bygga upp ett system där alla har chans att nå sitt esse och uppfylla drömmar? En läkare som hellre ville vara bagare men inte har råd och en bilmekaniker som ville språkforskare, men var för dålig på kemi, håller kanske med mig.
Svar till frong [
Gå till post]:
Det är väldigt ointressant vad du inte heller tycker att man borde göra bara för att du inte tycker man borde göra som föreslaget i tråden. Kom istället med en förklaring.
Svar till BinBin [
Gå till post]:
"Så vi släpper in alla och staten betalar.. gosh... Du måste tex inte bara vara smart för att bli läkare, du måste ha en viss typ av personlighet med. Men vi tar in alla för att göra alla glada men sen så slutar det med att de flesta blir ledsna."Eller för att uttrycka det annorlunda; vi öppnar fler platser på de populäraste utbildningarna. :)
Du greppar poängen helt, till synes utan att tänka på det. Som läkare måste man absolut inte bara vara smart, det finns en stor mängd andra egenskaper som väger minst lika tungt, ändå är det den vi värderar när vi väljer ut vilka som ska få bli läkare.
Och jag vet inte om man gör någon mer ledsen genom att låta den testa på läkarutbildningen och misslyckas än om man låter den gå några år på komvux, sedan testa läkarutbildningen och misslyckas.
"Många hoppar av? Nja, inte direkt, avhoppen minskar ju eftersom man vet att man är en av "få" som kom in."Redan idag är det många som hoppar av, jo. Men det är förstås relativt. Poängen är att detta skulle vara likadant i mitt system som idag - ingen direkt skillnad förutom att de faktiska antalen i varje grupp skulle förändras.
Svar till Neant [
Gå till post]:
"Om man har tagit till sig tillräckligt mycket för att ha ett MVG ska man ju kunna tillräckligt mycket för att få ungefär 85-90% på alla prov/uppgifter som ges. Jag har svårt att se att nån pajas kan dubbelt så mycket bara för att han läst kursen två gånger, och att det marginella kunskapsövertag kan kanske faktiskt har skulle väga upp för den oförmåga som tvingar honom att läsa kursen två gånger."Först och främst är det inte säkert att det finns någon oförmåga alls, statistiskt sett är det inte så värst otroligt att personen i fråga rent av var bättre än den som fick MVG. Och visst vore det naivt att tro att man lär sig dubbelt så mycket genom att läsa en kurs två gånger, de flesta av kunskaperna man får första och andra gången överlappar givetvis, men det är inte alls omöjligt.
"Sen får man även tänka på ditt inledande argument. Det är inte alls en självklarhet att de läser upp relevanta kurser. Ska man verkligen få höjt betygssnitt i ansökningen till en läkarutbildning för att man läste upp samhällsvetenskap till MVG förra terminen?"Det är helt sant, till förmån för båda sidornas argument. Kanske kan den som fick ett MVG i samhällskunskap direkt mer i ämnet, kanske kan den som läst samhällskunskap i två omgångar mer i ämnet - oavsett, varför ska någon av dem ha fördel in på läkarlinjen?
"(Neants kommentar: till nedanstående svar hör också ditt stycke om att det finns smarta elever som har dåliga betyg - men jag pallade inte kopiera in det, det blev så mastigt)"Mastig kunde vara mitt förnamn :)
"Det tas faktiskt redan i nuläget hänsyn till folk som inte orkade plugga estetisk verksamhet seriöst under gymnasiet men som ändå anser sig vara smarta nog för att klara av högre universitetsstudier. De kallar det för högskoleprovet. Det är naturligtvis inte heller optimalt, men det är tänkt att fungera som ett intelligenstest som mäter kunskaper man behöver för universitetsstudier på ett annat sätt än betyg där även studiemotivation, lärare och sociala färdigheter kan påverka."Visst är det annorlunda en annorlunda bedömning än betygssättningen, en bedömning som troligtvis passar mig ännu bättre. Men fortfarande är det ungefär samma personer som gynnas. Och efter höstens omläggning kommer jag ha en otrolig fördel av att ha läst det naturvetenskapliga programmet, då många som inte har läst speciellt mycket matematik känner sig chanslösa på dessa delar.
"Jag skulle säga att i snitt är personerna som kommer in via högskoleprovet intelligentare, medan personerna som kommer in via betyg är mer motiverade och flitiga."Jag är nära på att svälja det helt, då jag själv gärna ser det på just det viset. Men det är då viktigt att betona att det är en eller några få typer av intelligens som högskoleprovet mäter.
"Då har vi vägt upp de två största delarna. Utöver detta verkar det som att åtminstone några av läkarutbildningarna har ett system med antagningsintervjuer - vilket förhoppningsvis täcker upp den absolut sista minoriteten:
http://läkarstudent.se/antagning.html (sök efter intervju)"Ja, intervjuer börjar komma igång alltmer på olika håll, vilket jag ser som en mycket positiv utveckling och tror är grundat i just min typ av resonemang. Fortfarande är det bara ett steg i rätt riktning.
"Ja, det är visserligen sant att det krävs andra saker än intelligens för att bli en bra läkare - men om man har ett begränsat antal platser (vilket är ett måste i och med att en utbildning kostar massa pengar) och inte har möjlighet att veta någonting om hur personen är som människa är det ju rimligt att ta folk från det övre skiktet. Detta eftersom man, om man tar 100 slumpmässiga elever från alla med 22.5 i betygssnitt, med största sannolikhet har lika stor chans att få 100 elever med bra/dålig personlighet som om man plockade hundra elever ur befolkningen som helhet."Du resonerar korrekt, men bortser från mitt förslag. För mitt förslag är ju faktiskt just att vi inte ska begränsa oss till dessa 100 platser. Och givetvis är sådant svårt att räkna på, men jag tror inte att det ens ska behöva bli någon extrakostnad, med tanke på att man sparar in både utbildningskostnad och framför allt tid för många komvuxstudenter.
"Det verkar ju också som att intervjuer bedrivs i mindre skala för att göra ett klokare urval även om det av förståeliga skäl är en begränsad intagningskvot. Man har ju inte resurser för att intervjua alla människor som vill komma in. Jag ser dock inte riktigt varför man ska ta en medelmåttigt intelligent person om man kan få en grymt intelligent person som är jämförbart vettig som människa. "Jag tycker inte heller att det finns någon anledning att vända på skalan och ta en person med sämre betyg snarare än en person med bättre. Det enda jag säger är att man för att göra en bedömning hade behövt ta hänsyn till många fler faktorer.
Till sist är det ju också värt att betänka att vi inte förlorar människan som inte får jobbet. Vi avrättar inte alla duktiga människor som inte blir läkare, de kan ju faktiskt få vara duktiga någon annanstans i samhället. :)