Svar till DuckTales [
Gå till post]:
En människa har rättigheter för att den är en människaDenna
tautologi var precis det jag tidigare försökte visa. Kul att du erkänner den.
vilket definieras utifrån att man har potentialen att vara en moralisk agent.Återigen, det är ett logiskt felsteg att tilldela egenskaper utifrån generaliseringar, såsom jag visade tidigare. Jag är inte blond bara för att jag är svensk, och att jag vid konception hade potentialen att bli det är irrelevant.
Skillnaden mellan ditt resonemang och mitt är att om man som människa inte är en moralisk agent saknar man medvetande, då det skulle krävas enorma hjärnskador för att sätta hela förnuftet ur spel. Därmed faller ditt exempel.Fiskar har medvetanden, det är klart att mentalt handikappade kan inneha medvetande men inte förnuft. Finns en rad sjukdomar och tillstånd som lämnar en med mentala tillståndet som helt klart understiger de hos smartare djur.
Dessutom så kvarstår de faktum att små barn och foster inte har förnuft eller till och med medvetande. Varför skulle det faktum att de i framtiden kommer att ha förnuft ge dem rättigheter? Det leder ju dessutom till en del absurda konsekvenser, såsom att en cellklump tilldelas rättigheter när dess kognitiva förmåga är densamma som den hos en amöba.
Ett annat intressant fall är ju människor med demens eller alzheimer. De kan hamna på en kognitiv nivå som helt klart ligger under den hos barn och smartare djur (apor, kråkor..), och saknar all potential till att återfå den. Försvinner då deras mänskliga värde?
Men aporna har inte potentialen att bli moraliska agenter, det har spädbarnen. Alltså saknar aporna okränkbara rättigheter.Som jag tidigare sa så har apor visat sig kunna straffa och fördöma tidigare handlingar. Man har till och med kunnat lära schimpanser teckenspråk och de har kunnat formulera meningar och uttryck som tyder på självmedvetande och förnuft.
http://en.wikipedia.org/wiki/Washoe_(chimpanzee)#Self-awareness_and_emotion
Om inte det anses vara nog för att vara en "moralisk agent", vad är då det?
Svar till Salvator [
Gå till post]:
Ja men det är ändå en viktigt att poängtera. Det du gör är snarare att argumentera emot köttindustrin än för vegetarianism. Jag har svårt att se hur det inte skulle hänga ihop.
Skogsskövling och annat otrevligt får ändå anses vara lokala problem och det är ett giltigt argument för att vi inte ska köpa kött som kommer ifrån de områdena. Däremot är det inte en anledning till att vi skulle sluta köpa kött som är producerat i t.ex Sverige. Du måste dock garantera att fodret inte är importerat från sådana länder (sverige har för ogynnsam klimat för att kunna producera all vete, majs, soja osv som används).
Bäst är kontrollera själv och köpa direkt från gårdarna. Det är faktiskt något jag kan rekommendera alla och det tar inte så lång tid. Även om du bor mitt på Östermalm så tar det max en timme att åka ut närliggande gårdar på landet. Jovisst. Tumregeln bör vara att du skall kunna tänka dig att behandla en mentalt handikappad människa på samma sätt som djuren behandlas.
Däremot förfaller det ytterst obekvämt och opraktiskt i min mening att genomföra all sådan kontroll själv till dess att man hittar en gård som uppfyller dessa krav. Det är lättare att helt enkelt avstå från kött i min mening.
Om det behövs kan man även införa skattelättnader för köttprodukter och gårdar som ger djuren bra villkor t.ex. genom att ta bort momsen på produkter. Det fungerar även åt andra hållet också, vi kan punktbeskatta gårdar och produkter som inte ger djuren bra villkor.
Vi skulle även kunna förbjuda import av kött helt och hållet från länder med bristande djurskydd. Dock vet jag inte om det är möjligt i och med att vi är med i EU.Javisst, håller med dig.
Jag tycker att argumentet "vi ska ha inte ha djur i fångenskap för att det är onaturligt för dem" är ganska vanligt när bland djurrättsaktivister. Tycker man att vi ska behandla djur och människor likadant så är det en ganska logisk konsekvent att man inte ska ha djur i fångenskap, det hade vi ju aldrig accepterat när det gäller människor.Tja, många djurrättsaktivister är just rättighetsteoretiker a la Reagan, och då förfaller dessa argument mer logiska.
Jag tycker dock att man ska ta till vara på djurs intressen på samma sätt som man tar till vara på människors intressen. Om djuren har ett intresse för frihet så är det legitimt, om inte så bör det heller inte släppas fria.
Detta stod väl inte i konflikt med den slutsatsen jag drog? Köper man kött ifrån där man vet att djuren inte lider så behöver vi inte alls sluta äta kött.Jag menar på att en sådan slutsats är i dagsläget en omöjlighet. Den är däremot teoretiskt möjlig, javisst.
Svar till Lurioso [
Gå till post]:
Men Singer (om det är från honom du hämtat argumenten) verkar missa att ta hänsyn till en sak. Värderelativismen hos oss, de lite mer cynaiska och misantropiska asen.Jag hämtar en del från singer, men långt ifrån allt. Jag har svårt för hans preferensutilitaristiska syn, jag är mer av en hedonist.
Argumenten bygger på att man faktist tycker att människor per automatik har ett högre värde än djur, eller bara ett oinskränkligt värde alls.Det är den vanligaste utgångspunkten, så jag bemötte den.
För mig handlar det inte om arter, raser och gener. Det handlar om individer. Jag vet i alla fall två hundar som jag anser har ett högre värde i mina ögon än mitt ex, och nästan alla mina tidigare husdjur har ett högre värde än min okända granne.Javisst. Men det är nog inget dåligt påstående att hävda att dina värderingar beror på hur mycket lycka dessa inbringar dig. Jag gissar även på att du anser att maximerandet av din lycka är något gott. Det är dock inte bara du som känner lycka, och de anser nog även att maximerandet av detta är gott. Det bästa samhället är därmed det som maximerar mängden lycka hos alla inblandade, inte sant?