Svar till Murrig [
Gå till post]:
Att han kan veta vad som händer betyder inte att han står till ansvar för vad du gör. Förhoppningsvis finns det en god slutsumma som vi änni inte kan se.Om jag skapar en individ och utsätter den för de förhållanden som skapar en mördare (tuffa socioekonomiska villkor och kanske krigargenen som nära hälften av alla massmördare visat sig ha), och befinner mig sådan i en situation där jag vet att denne kommer att mörda, men avstår från att ingripa, hur är jag då inte ansvarig?
Visserligen sade jag tidigare att religion och vetenskap inte behöver motsätta sig, men det är också viktigt att kunna skilja på dem. Javisst, det är ju trots allt helt skilda förhållningssätt till kunskap och införskaffandet av kunskap.
Jag tror inte att det finns ett för människan koncist beskrivbart svar på helvetet, Gud, paradiset, osv. Om det inte finns en möjlighet till ett koncist svar så är det ett meningslöst påstående (kravet på falsifierbarhet). Detsamma gäller ju det pastafarianska helvetet och himmelen, buddhismens avsaknad av en sådan eller att vi endast skulle vara en datasimulation a la matrix.
Kan vi inte testa påståendet för att påståendet är luddigt beskrivet, så har vi inga skäl för att tro på det.
Religion är så väldigt subjektivt och olika för alla. Och därför faller religiösa påståenden när det kommer till kravet på intersubjektiv verifierbarhet, och motsätter sig således vetenskapligt kunskapsinhämtning.
Vi kan inte säga att ”helvetet är fruktansvärt, för där får man inte toast med marmelad på till frukost” För att oj, där fanns det någon som inte gillade marmelad, och en annan vet inte vad toast är. Det sista jag skulle vilja säga är att någons tolkning är fel. Det är ju precis som du sade en TOLKNING.Du kan naturligtvis säga att en tolkning är felaktig. Att tolka en korrelation mellan antalet pirater i Karibien och världstemperaturen som att minskningen orsakar ökande världstemperaturer är ju så klart en felaktig tolkning.
Genom logik och
empirisk data så kan vi komma fram till olika slutsatser, slutsatser som ska kunna stå sig oavsett vem som gör experimenten och vem som läser rapporten. Det är det som är principen om internsubjektiv testbarhet, och av den anledning är heller inte religion kompatibel med vetenskap.
Och då är det är det intressant varför du byter förhållningssätt när det kommer till exempelvis vilka mediciner du tar, men en annan när vi pratar om universums uppkomst och hur verkligheten ser ut. För varför skulle det vara legitimt att ändra kraven på vad som anses som kunskap?
För att det är abstrakt, det är min tro, det är något jag känner. Jag vill inte ha bevis för det jag känner. Jag behöver inte definiera något som för mig är solklart.Jag kan ha för mig att någon är ute efter att döda mig, och för mig är detta solklart eftersom det är något jag känner. Hur kan då detta vara ett bra sätt att inhämta kunskap, när det mycket väl kan vara så att jag helt enkelt är schizofren?
Eller ta fallet med en person som får för sig att denne kan flyga. Bara för att jag känner detta, betyder det nödvändigtvis att det stämmer? Kan det inte vara så att man råkat få i sig LSD, lider av vanföreställningar, placebo eller dyl?
Att utgå från egna känslor är av dessa verkligen ingen bra källa till kunskap. Därför utgår vetenskapen från
empirisk data som håller oavsett betraktare.
Man skulle inte tro om man inte hade sina egna belägg. Ställ dig frågan om din mamma är snäll. Jag säger därefter att nej det är bara modersinstinkter kombinerat med sociala och psykoligiska band som är rent ut av biologiska.Det hela beror på hur du definierar snäll. Om "snäll" är ett beteende där min mor agerar utefter att tillfredsställa mina intressen, så är moderinstinkter, evolution, psykologi osv. bra förklaringar för det som definieras som snäll. Men detta förklarar ju vad snällhet är och hur det kommer till, så jag ser inte vad detta säger angående gud vara eller icke vara.
Skulle du förneka vad jag sagt? Antagligen inte. Kommer du inte se din mamma som snäll efter det? Jo antagligen.
Det är med det jag menar att inte vetenskapen behöver strida mot religionen. Och det är med det jag menar att du inte behöver bevis för vad du själv upplever. Det där var extremt flummigt och jag ser inte hur det andra följer av det första.
Jag antar dock att du försöker argumenterar utefter att vi bör följa vår intuition, men varför är det nödvändigtvis så att vår intuition har rätt? Den speciella relativitetsteorin går exempelvis mot vår intuition i flera avseenden (att tid, längd och massa är relativa medför exempelvis att den relativa massan mellan en rymdraket och betraktaren uppfattas olika), men all
empirisk data tyder på att det stämmer och vi kan förklara det både fysiskt och logiskt. Så varför skulle vår intuition nödvändigtvis stämma?
Det har jag inte heller missat. Dock är det inte vad jag skulle definiera som det mäktigaste som finns. Materia är ju bara materia.1) Vad som är märkligt eller ej är helt subjektivt och irrelevant att tala om egentligen, såvida du inte ger en koncis definition på märklighet.
2) Hur medför märklighet en gud?
3) Materia har väldigt intressanta egenskaper, speciellt på kvantnivå.
4) Vad påstår du existerar bortom materia, och vilka belägg har du för det?
Varför skulle han vilja det? D:Varför inte? Jag menar, det är trotts allt det som det finns mest av i universum. Om en gud existerar så torde det vara mer logiskt att denne ville åt det som det finns mest av, och inte en liten ynka planet bland minst 10^18
Hahah, vetenskapen kan väl knappast heller svara på var allt kom ifrån. Det finns ju alltid ”innan det då” frågan att ställa sig.Nja, inte alltid. Lawrence Krauss har en tilltalande teori som bygger på kvantfysiska principer:
http://www.youtube.com/watch?v=7ImvlS8PLIoAnnars så finns det dem som menar att exempelvis strängteorin medför bra svar på ursprungsfrågan.
Det där ser jag som helt irrelevant. Det är ju inte så att man springer runt på rosa moln och tror att livet är en gospelkonsert för att man känner tacksamhet gentemot att man skapades av någon istället för en slump eller något.Hur är det irrelevant? Du menade att det faktum att många är religiösa tyder på att det finns någon sanning i det (men varför skulle det göra det?), och jag besvarade med att det finns evolutionära förklaringar till att människor är religiösa. Det motsäger således ditt argument.