Detta blev enormt långt och det kanske är lite rörigt på sina ställen, men jag hoppas att mina tankar i alla fall någorlunda gick fram :)
Jag lägger svaren under spoilers, så folk som inte är intresserade slipper bläddra igenom mitt fina svammel :)
Svar till Gargamel [
Gå till post]:
Visa spoiler
Jag ser också gärna att man börjar jobba innan 20, om man har möjlighet till det. Personligen hade jag gärna sett lite av en omfördelning i prioritet av skolämnen och studietempo, men inte någonting så pass extremt som en extra termin. Sommarlovet kan förkortas med 2-3 veckor på högskolenivå, det ser jag inget fel i, men jag tror inte att mer extrema förändringar kommer tillföra någon större nytta, det skulle nog snarare avskräcka folk från att utbilda sig till de högre utbildningarna.
Jag har aldrig jobbat under en längre period, eftersom jag alltid pluggat. Jag vet inte riktigt hur ens arbete tär på en i längden, men enligt mig, enligt vad jag upplevt så är utmattningen och kraven från arbete till skola väldigt olika. När jag pluggar i skolan så har jag en hel del saker att göra, massa nytt att lära och generellt ganska stressigt. Jag är inte i skolan lika länge som en arbetsdag, men när jag kommer hem så måste jag gå igenom anteckningar, läsa inför föreläsningar, göra diverse uppgifter och liknande. En helt vanlig skoldag, med föreläsningar, övningar, förberedelser inför nästa dags föreläsningar, repetition av dagens föreläsningar + rekommenderade räkneuppgifter osv ska göras. Man har regelbundna uppsatser, labbrapporter och diverse "projekt" som dyker upp lite då och då. Totalt sett så bör man definitivt ha lagt 8 timmar på skolan varje dag. I princip allting man gör är nytt. Man har aldrig gjort det tidigare, det är mycket att lära. Jag tycker personligen det är mer krävande, tar mer på krafterna att sätta sig in i någonting nytt, ta tag i det och verkligen begripa sig på det. Att upprepa någonting som man redan gjort innan är mycket enklare, mindre krävande, oavsett om det tar samma tid.
Jag har som sagt inte jobbat så extremt mycket, men när jag jobbat så har det varit i lager. Det är inte bästa jämförelsen, inte om man ska jämföra det mot en lite mer stressig utbildning, men det här är min syn på det. Usel lön, dåliga villkor, men en hel del tid. Man gör det man ska, ganska monotont arbete, men efter 8 timmar åker man hem. När man är hemma så är man ledig, arbetsskiftet är över. Man har inga annalkande tentor att oroa sig över, när du gjort dina 8 timmar så är du klar, du kan göra vad du vill.
Det kanske låter som om jag inte gillar att plugga, det är helt fel. Jag är nyfiken av mig, älskar att lära mig nya saker. Jag pluggar hellre än att jobba, eftersom jag hatar att sitta fast i ett mönster, göra samma sak igen och igen. Den främsta anledningen till varför jag pluggar är för att jag vill uppnå ett jobb där jag slipper sitta och upprepa mig, igen och igen. Jag vill kunna påverka saker, gärna tackla olika projekt genom mitt liv.
Det där med att sitta och lalla på någon dagisskola, jag vet inte riktigt vad du menar med det. Säger du att utbildningarna i dagens Sverige är så pass enkla att man inte direkt behöver göra någonting, eller menar du ut faktiskt de utbildningar som är mer slappa? Anledningen till varför jag frågar är för att jag har har en hel del vänner som gått fordon/bygg/frisör/vvs osv och som mer eller mindre aldrig är i skolan, har läxor och liknande, medan jag vet att vi som gick naturvetenskap/teknik eller dylikt hade mer att göra. Jag har svårt att förstå varför vissa gymnasieutbildningar är på 3 år, när de gott och väl kunnat vara 2 år och ändå ansetts lagom "slappa". Jag gick natur, jag var väldigt seriös i mina studier och hade ändå tid över. Jag hade långt ifrån lika mycket tid över som mina kompisar som gick mer yrkestekniska utbildningar, men jag hade ändå tillräckligt med fritid.
Sen förstår jag inte riktigt varför man under gymnasiet läser massa kurser som man aldrig ens kommer ha användning av. Absolut, viss variation är skönt att ha och det kan vara bra att få lite av en överblick om vad de olika ämnena innebär innan man söker vidare till högskola, men varför ska vi lära oss spanska/franska/tyska osv?
Spanska/franska/tyska och dylikt ger meritpoäng, men det är väldigt få människor som faktiskt kommer ihåg vad de lärt sig, folk som kommer ha någon direkt nytta av det. Jag har pluggat spanska i 6 år, men det räcker inte för att språket ska sitta som engelskan. Man lär sig inte ett språk på den tiden och såhär i efterhand, efter att man släppt spanskan så kan jag inte mer än typ basic semesterspanska. Visst, det kan vara kul att ha om man ska åka på semester och det skulle eventuellt kunna vara trevligt om man jobbar mycket i Sydamerika/Spanien. Man kan de vanliga hälsningsfraserna, men resten av kommunikationen lär ju ändå ske på engelska. Tänk hur mycket tid som spenderats på det, tänk om all den tiden hade använts till att läsa t.ex. matte, eller varför inte svenska/engelska? Nu har jag visserligen läst svenska och engelska till nivå C, men hade man slopat det "extra" språket så hade detta kunnat setts mer som "standard".
Innan man börjar fila på högskoleutbildningarna så tycker jag att man bör få koll på gymnasium och högstadieutbildningarna. Det är här det finns tid att hitta, inte bland de redan stressiga utbildningarna. Politikerna verkar ha svårt att skilja utbildning från utbildning. Jag vet inte när de ändrade så att alla gymnasieutbildningar vart treåriga, men innan det fanns det 4 år teknisk och jag tror att bland annat fordon var på 2 år, rätta mig om jag har fel. Varför ska de smälla ihop allting till 3 år? Hade teknikerna för mycket fritid medan de som gick fordon hade det alldeles för stressigt? Jag vet inte vad det finns för byråkrati bakom allt som hänt, men man måste se på utbildningarna var för sig, inte leta efter sätt att standardisera vad man sa göra med dem.
Svar till Salvator [
Gå till post]:
Visa spoiler
Jag håller med om vad du säger, utbildningarna skulle bli lidande om man ströp mängden lov. Jag förstår dock att vissa kanske tycker det är konstigt att man plötsligt får längre sommarlov när man börjar plugga på högskolan. Jag tycker personligen att man skulle kunna plocka kanske 2 veckor av dessa lite "längre" sommarlov, men samtidigt bör man inte klippa för mycket, just pga dessa resttentor.
CSN var på och bråkade med bla KTH nu i vintras (tror jag det var), de vill att vi ska ha en längre hösttermin. De vill att höstterminen ska pågå in i januari, alltså till efter jullovet (om jag inte misstar mig). Vi läser samma poäng som många andra utbildningar, men på kortare tid.
CSN var även och bråkade innan för att vi inte pluggade tillräckligt länge, vi läste samma mängd på mindre tid och därför höll en hel hög studenter på att hamna i kläm, inte få studiemedel för heltidsstudier, trotts att de läst all poäng som krävs. Jag tror att detta var innan jag började plugga och jag är inte så extremt påläst på ämnet, men om man är nyfiken så ska det nog inte vara några problem att googla fram hur vissa tekniska utbildningar hamnade i kläm för att CSN verkar försöka trycka in alla utbildningar i samma mall.
I alla fall, en av anledningarna till varför jag hellre ser att höstterminen slutar innan jullovet är just pga att man ska ha möjlighet att skriva sina resttentor när man kommer tillbaka. Man får lovet på sig att plugga, har möjlighet att skriva resttentan direkt efter man fått sitt resultat, innan man hinner glömma allt och måste lägga enorm tid på att repetera allting igen. Det hade nog varit klokare att plocka någon vecka av sommarlovet och behålla terminsindelningen som den är nu, än att försöka få höstterminen att sträcka sig över vårt jullov.
Even boys have something to say if you listen long enough