Som besökare på Hamsterpaj samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
Annons

S vill ha tre terminer i skolor

Skapad av Salvator, 2013-08-12 17:59 i Politik

3 314
20 inlägg
4 poäng
Salvator
Visningsbild
Hjälte 6 051 inlägg
1
Från dagens industri:

"Socialdemokraterna vill ta ett steg mot ett system med tre terminer på högskolor och universitet. En del är att studenter ska kunna välja att läsa vanliga program på kortare tid."
...
"Avsikten med förslaget är att lösa flera problem. Ett är att korta utbildningstiderna och få studenterna att komma ut fortare på arbetsmarknaden. Ett annat är att studenterna får en trygg försörjning under sommaren genom studiemedel, och ett tredje problem som löses är att studenter inte tränger ut andra unga när de söker sommarjobb."

http://www.di.se/artiklar/2013/8/12/s-vill-ha-tre-terminer-i-skolor/

Personligen tycker jag det bara är bra, ser dock inte riktigt varför det ska vara frivilligt?
Att studenter på högskolan ska ha så långt lov är bara problematiskt egentligen. Bor man i studentlägenhet har man i regel två månaders frihyra under sommaren vilket innebär att man ändå måste jobba eller få/låna av familj/vänner. Alternativet är att spara men CSN pengarna ska vara till för den perioden när man faktiskt studerar, inte under ledigheten. Ledigheten ska väl vara till för att man faktiskt har semester men om man jobbar så är man ändå inte ledig och om man inte jobbar så är det väl ändå rätt onödigt att ha drygt 3 månader ledigt? Det bör väl räcka med en månad så hinner man träffa vänner och/eller resa utomlands eller vad man vill göra?

Som det ser ut idag tvingas många studenter ta sommarkurser som egentligen bara ökar på skulden till CSN utan att kursen egentligen ger någon djupare bildning eller är relevant för det man utbildar sig till.
En annan fördel är att man lättare kan studera länge/flera kurser under samma tidsperiod, något som är bra för den som har ambitioner att doktorera eller bara vill skaffa sig en bättre bildning.
De studenter som blir kvar över sommaren behöver inte heller vara ensamma lika länge. :P

Vad tycker ni om förslaget? Ni som pluggar på högskola ser ni några direkta nackdelar med förslaget?

Är reklamen ivägen? Logga in eller registrera dig så försvinner den!

DonVito
Visningsbild
P 27 Hjälte 357 inlägg
0

Svar till Salvator [Gå till post]:
DonVito likes this!

"Här ska vi alla hamna om vi får leva och ha hälsan" - Citat från kyrkogård

godis-apa
Visningsbild
P Hjälte 3 982 inlägg
1
Svar till Salvator [Gå till post]:
Resttentor går ofta 2 veckor efter lovet börjat och 2 veckor innan man börjar igen. Går man en lite tuffare utbildning så lär man plocka på sig en del rest, svårt att undvika. Sommaren är guld värd för att plocka ikapp denna rest, men man vill inte lägga hela lovet på att plugga heller.



Tillägg av godis-apa 2013-08-12 18:19

Alltså, jag tror att desom väljer det högre tempot kommer få för mycket resttentor, för lite tid att ta igen det på, krascha och antingen hoppa av eller ta ett "sabbatsår" för att ta igen vad de missat. Jag tror inte man sparar någon tid, utan kommer snarare halvt stressa ihjäl studenterna.

Even boys have something to say if you listen long enough

Salvator
Visningsbild
Hjälte 6 051 inlägg
Trådskapare
0

Svar till godis-apa [Gå till post]:

Visst kan det vara det. Kanske är ett av skälen till att S vill att det ska vara frivilligt? Tror dock sällan man behöver hela sommarlovet till restuppgifter om man inte har massvis med grejer som släpar men någonstans får man väl också ta sitt individuella ansvar för sina studier. Problemet med hyran under sommaren kvarstår dock idag även för den som har CSN och restuppgifter. Ska man jobba samtidigt som man pluggar ikapp så blir det väl inte mycket semester i vilket fall? Så vad blir då skillnaden mot att ha tre terminer? Är nästan så i praktiken idag i vilket fall bara det att den tredje består av sommarjobb.

Om studenter pluggar mera så släpper man fram andra ungdomar till sommarjobben vilket bör kunna leda till minskad ungdomsarbetslöshet. Om studenterna är sysselsatta med studier så behöver vi egentligen inte arbeta, idag är det ju nästan ett måste om man inte tar sommarkurser.


STIG
Visningsbild
P 33 Kista Hjälte 2 977 inlägg
2

Svar till Salvator [Gå till post]:
"Om studenterna är sysselsatta med studier så behöver vi egentligen inte arbeta, idag är det ju nästan ett måste om man inte tar sommarkurser."

Mjo, men arbete under sommaren har ju jag, och de flesta jag känner till, inte för att överleva sommarens inkomstbrist utan för att bygga upp ett kapital att dryga ut studielånet med då det helt enkelt inte räcker till under terminen.

Sedan tror jag att sommarlovet (/"semester" för att uttrycka det i vuxna termer) är något bra, inte bara för att det temporärt är skönt utan för att man i längden blir utmattad av att konstant arbeta/studera på heltid och att det sänker prestationsförmåga...lika så är jag relativt säker på att de flesta undersökningar som har gjorts på temat säger, även om jag inte har en på hande just nu att styrka mitt påstående med.


Jag tycker att förslaget är intressant, jag motsätter mig det inte iom att det är frivilligt (vilket iof kommer ta en massa resurser från skolorna om bara ett fåtal individer nappar och man då måste sätta in en extra termins resurser för bara några få på varje kurs), men ser absolut nackdelarna som jag nämnde; dels att semester bidrar till studenternas långsiktiga välmående och på så sätt kan leda till ökad skoltrötthet /avhopp om den dras in, samt att bidrag/lån i dagsläget är för låga för förslaget, men det är ju lätt åtgärdat.

Jag tycker inte att du är tillräckligt seriös! Man ska vara seriös!

godis-apa
Visningsbild
P Hjälte 3 982 inlägg
0

Svar till Salvator [Gå till post]:
Det största problemet är inte att man får mindre tid att plugga till sina resttentor, det tar max 4 veckor av hela lovet, problemet så som jag ser det är att man under denna tid eventuellt plockar på sig nya, samtidigt som man belastar hjärnan och aldrig låter den slappna av lite, vila upp sig. Det kanske låter som om jag är "lat" nu, men efter ett års studier på KTH har jag märkt att en klar majoritet missar någon tenta här och där. Man kan inte skriva omtentorna förren nästa termin/tillfälle som någon annan läser kursen och under denna tid rusar de andra studierna förbi i en jäkla takt. När nästa klass har tenta i det ämnet så sitter du med 2-3 egna tentor + den du missat. Heltidsstudier är verkligen heltidsstudier, innan tentaperioden är det inte ovanligt att man sitter i skolan från 10 till 22 och pluggar. Det är fruktansvärt svårt att under denna begränsade tid även hitta tid att repetera det du missat, utan att riskera att missa de nya tentorna och hamna ännu mer efter. Loven är riktiga livräddare när det gäller att hinna ikapp med resttentor, men jag håller med om att sommarlovet är lite överdrivet långt. Hellre skulle jag plocka 2 veckor från sommaren till kanske sport & höstlov, som ett tillfälle att plugga ikapp om man missat lite.

Angående CSN, hyra och dylikt: Det är en jäkla skillnad på att plugga och jobba. Ett sommarjobb är avslappnande för huvudet, man gör någonting annat än att bara sitta nedgrävd i plugg. Även om man inte har lov så kommer man tillbaka till skolan med en lite mer "uppvilad" hjärna. Små pauser är galet viktiga, man kan inte hålla igång hur länge som helst.

Even boys have something to say if you listen long enough

Salvator
Visningsbild
Hjälte 6 051 inlägg
Trådskapare
0

Svar till STIG [Gå till post]:

Givetvis ska man få ha lite semester men varför behöver studenter ha ledigt i nästan 3 månader? Räcker det inte med 5 veckor som vanliga knegare har? Studenter har ju även jullov så vi är säkert lediga en fjärdedel av året vilket är alldeles för mycket tycker jag.

Att kunna spara pengar är bra men det borde väl vara mera ekonomiskt, långsiktigt, att kunna komma ut i arbetslivet tidigare än att sommarjobba? Stockholm är ju dock dyrare att bo i än de flesta andra städer så kan förstå att du måste jobba för att spara pengar till terminen. CSN räcker egentligen för de flesta bara man prioriterar rätt och sen finns det diverse andra bidrag man kan söka om man absolut måste.

Att det tar resurser behöver väl inte vara något problem? Alternativet är ju att massa lokaler står tomma och oanvända, det om något är väl slöseri med resurser? Visserligen vill väl professorerna kunna forska lite i fred utan att tänka på studenter under sommaren. :P
Mycket beror nog också på upplägget av kurserna, lägger man uppsatserna under sommaren så får folk ändå möjlighet att vara flexibla med sin tid och kan hitta på roliga saker under dagarna om de vill.




Svar till godis-apa [Gå till post]:

Visst kan det vara så men då ligger väl snarare problemet hos KTH än hos förslaget i sig? Universitet har ganska stor frihet med upplägg av utbildningar så KTH behöver kanske inte ändra något då? Alternativt kan KTH lägga ut mera av tiden under sommaren så det inte blir lika stressigt.

Javisst är det skillnad mellan studier och sommarjobb. För min del tycker jag mest sommarjobb är själsdödande, känns verkligen som något man gör bara för att man måste även om det är gött att få in lite extra cash.
Hade mycket hellre bara jobbat en månad och sedan börjat terminen igen om jag hade haft den möjligheten.
Den som inte får något jobb blir ju illa tvungen att plugga under sommaren i vilket fall för att ha en egen inkomst.




Hur ser ni på argumentet om att studenter inte tränger ut andra unga när de söker sommarjobb? Bör inte det vara något alla tjänar på?
Gargamel
Visningsbild
Hjälte 12 749 inlägg
0
Gillar förslaget skarpt men finner det onödigt att bara ha det på högre utbildningarna, anser att tre terminerssystemet bör gälla alla skolformer i Sverige idag. Fungerar i många andra länder.

Att folk vill/behöver jobba är egalt och skiter blankt i att idioter som valt stockholm är fattiga. Medvetet val.

Behöver man plugga 10-22 behöver man studieteknik. Sommarlov är så gigantiskt slöseri med tid att det inte är sant. Bara ett ruttet sätt att hålla folk utanför arbetsmarknaden för att dölja den reella arbetslösheten.

Moderna vetenskapssamhället är lika förljuget och ruttet som medeltida Kyrkan. | "Hellre diktator än gay"

Salvator
Visningsbild
Hjälte 6 051 inlägg
Trådskapare
0

Svar till Gargamel [Gå till post]:

De främsta argumenten bygger ju på ekonomiska skäl vilket inte påverkar grundskolan och gymnasiet. Vet inte hur pass bra det egentligen är att komma ut på arbetsmarknaden innan man är myndig i vilket fall. Visst kan man fylla skolåren med mer innehåll istället men det kan man även åstadkomma genom att förlänga skoldagarna med en timme om det behövs. Plus att föräldrarna antagligen vill kunna ha möjlighet att resa bort på sin semester vilket är svårt om man måste vara hemma och passa barnen.

Vissa utbildningar på KTH och Handels är det dock svårt att kompensera för. Göteborg är väl inte direkt jättemycket billigare än Stockholm heller. Känns dumt att man ska behöva välja en sämre utbildning bara pga. att staden är dyr. Men visst, man kan jobba helger istället då om det behövs.

Äsch, 10-22 var ju bara inför tentor och det är väl inte direkt ovanligt eller särskilt farligt att man pluggar så även om man har bra studieteknik i övrigt. Begreppet "tentaplugga" är ju knappast okänt för någon som har pluggat på högskola, eller hur? ;)

"Bara ett ruttet sätt att hålla folk utanför arbetsmarknaden för att dölja den reella arbetslösheten."

Här förstår jag dock inte riktigt vad du menar? Enligt S hålls får ju ungdomar svårt att slå sig in på arbetsmarknaden pga. att sommarjobben går till studenter, som redan är en privilegierad grupp.

Gargamel
Visningsbild
Hjälte 12 749 inlägg
0

Svar till Salvator [Gå till post]:
Ser faktiskt inga problem med att yngre börjar arbeta tillsammans med mer och bättre innehåll. Somliga delar som lärs ut på högskolan idag kunde lika gärna ligga under gymnasiet, t.ex delar av matten. Så varför inte förlägga det där?

Ser inte varför man ska vara 20+ när man börjar arbeta, ju tidigare vi börjar arbeta dess ju tidigare kan vi gå i pension. ATt sitta och lalla på någon dagisskola bara för att få ett simpelt jobb är korkat, bättre att komma ut i arbetslivet direkt.

Att resa bort fungerar utmärkt med treterminerssystem då det finns minilov där mellan. Alternativt får man söka ledigt (10 dagar är fullt tillräckligt). ATt sedan argumentera mot en bättre skola bara för att man inte kan leka på en strand i något U-land är ju absurt.

KTH-s motsvarighet i tekniska utbildningar finns på andra ställen, KTH är inte sådär superdupermegajätteabsolutMIT unikt i Sverige. Handels är väl ett val man tar, men att whina på att man tagit det dyra valet, när det är frivilligt är som att whina på att man valt att pissa på sig.

Moderna vetenskapssamhället är lika förljuget och ruttet som medeltida Kyrkan. | "Hellre diktator än gay"

Salvator
Visningsbild
Hjälte 6 051 inlägg
Trådskapare
0

Svar till Gargamel [Gå till post]:

Gymnasiet är så individuellt beroende på vad man läser. Visst kan man förlägga en heldel tidigare, jag tycker t.ex. att alla borde få läsa mer moralfilosofi redan i högstadiet, men det kan man som sagt åstadkomma genom att förlänga dagarna istället.

För all del men problemet med skolan idag är väl inte själva tiden man går i skolan? Varför skulle skolan automatiskt bli bättre pga. att man förkortar sommarlovet? Argumentet för förkortandet av sommarlovet på högskolan handlar trots allt ingenting alls om att utbildningen i sig skulle blir bättre utan bygger som sagt på ekonomiska argument. Tvärtom är ju just invändningarna mot det, som jag dock inte håller med om, att utbildningen blir lidande om man inte får sitt lov.

Meh, fixa ett vettigt pris på SL-kort för studenter så slutar de nog att whina. :)

godis-apa
Visningsbild
P Hjälte 3 982 inlägg
0
Detta blev enormt långt och det kanske är lite rörigt på sina ställen, men jag hoppas att mina tankar i alla fall någorlunda gick fram :)
Jag lägger svaren under spoilers, så folk som inte är intresserade slipper bläddra igenom mitt fina svammel :)

Svar till Gargamel [Gå till post]:
Visa spoiler
Jag ser också gärna att man börjar jobba innan 20, om man har möjlighet till det. Personligen hade jag gärna sett lite av en omfördelning i prioritet av skolämnen och studietempo, men inte någonting så pass extremt som en extra termin. Sommarlovet kan förkortas med 2-3 veckor på högskolenivå, det ser jag inget fel i, men jag tror inte att mer extrema förändringar kommer tillföra någon större nytta, det skulle nog snarare avskräcka folk från att utbilda sig till de högre utbildningarna.

Jag har aldrig jobbat under en längre period, eftersom jag alltid pluggat. Jag vet inte riktigt hur ens arbete tär på en i längden, men enligt mig, enligt vad jag upplevt så är utmattningen och kraven från arbete till skola väldigt olika. När jag pluggar i skolan så har jag en hel del saker att göra, massa nytt att lära och generellt ganska stressigt. Jag är inte i skolan lika länge som en arbetsdag, men när jag kommer hem så måste jag gå igenom anteckningar, läsa inför föreläsningar, göra diverse uppgifter och liknande. En helt vanlig skoldag, med föreläsningar, övningar, förberedelser inför nästa dags föreläsningar, repetition av dagens föreläsningar + rekommenderade räkneuppgifter osv ska göras. Man har regelbundna uppsatser, labbrapporter och diverse "projekt" som dyker upp lite då och då. Totalt sett så bör man definitivt ha lagt 8 timmar på skolan varje dag. I princip allting man gör är nytt. Man har aldrig gjort det tidigare, det är mycket att lära. Jag tycker personligen det är mer krävande, tar mer på krafterna att sätta sig in i någonting nytt, ta tag i det och verkligen begripa sig på det. Att upprepa någonting som man redan gjort innan är mycket enklare, mindre krävande, oavsett om det tar samma tid.

Jag har som sagt inte jobbat så extremt mycket, men när jag jobbat så har det varit i lager. Det är inte bästa jämförelsen, inte om man ska jämföra det mot en lite mer stressig utbildning, men det här är min syn på det. Usel lön, dåliga villkor, men en hel del tid. Man gör det man ska, ganska monotont arbete, men efter 8 timmar åker man hem. När man är hemma så är man ledig, arbetsskiftet är över. Man har inga annalkande tentor att oroa sig över, när du gjort dina 8 timmar så är du klar, du kan göra vad du vill.

Det kanske låter som om jag inte gillar att plugga, det är helt fel. Jag är nyfiken av mig, älskar att lära mig nya saker. Jag pluggar hellre än att jobba, eftersom jag hatar att sitta fast i ett mönster, göra samma sak igen och igen. Den främsta anledningen till varför jag pluggar är för att jag vill uppnå ett jobb där jag slipper sitta och upprepa mig, igen och igen. Jag vill kunna påverka saker, gärna tackla olika projekt genom mitt liv.

Det där med att sitta och lalla på någon dagisskola, jag vet inte riktigt vad du menar med det. Säger du att utbildningarna i dagens Sverige är så pass enkla att man inte direkt behöver göra någonting, eller menar du ut faktiskt de utbildningar som är mer slappa? Anledningen till varför jag frågar är för att jag har har en hel del vänner som gått fordon/bygg/frisör/vvs osv och som mer eller mindre aldrig är i skolan, har läxor och liknande, medan jag vet att vi som gick naturvetenskap/teknik eller dylikt hade mer att göra. Jag har svårt att förstå varför vissa gymnasieutbildningar är på 3 år, när de gott och väl kunnat vara 2 år och ändå ansetts lagom "slappa". Jag gick natur, jag var väldigt seriös i mina studier och hade ändå tid över. Jag hade långt ifrån lika mycket tid över som mina kompisar som gick mer yrkestekniska utbildningar, men jag hade ändå tillräckligt med fritid.

Sen förstår jag inte riktigt varför man under gymnasiet läser massa kurser som man aldrig ens kommer ha användning av. Absolut, viss variation är skönt att ha och det kan vara bra att få lite av en överblick om vad de olika ämnena innebär innan man söker vidare till högskola, men varför ska vi lära oss spanska/franska/tyska osv?

Spanska/franska/tyska och dylikt ger meritpoäng, men det är väldigt få människor som faktiskt kommer ihåg vad de lärt sig, folk som kommer ha någon direkt nytta av det. Jag har pluggat spanska i 6 år, men det räcker inte för att språket ska sitta som engelskan. Man lär sig inte ett språk på den tiden och såhär i efterhand, efter att man släppt spanskan så kan jag inte mer än typ basic semesterspanska. Visst, det kan vara kul att ha om man ska åka på semester och det skulle eventuellt kunna vara trevligt om man jobbar mycket i Sydamerika/Spanien. Man kan de vanliga hälsningsfraserna, men resten av kommunikationen lär ju ändå ske på engelska. Tänk hur mycket tid som spenderats på det, tänk om all den tiden hade använts till att läsa t.ex. matte, eller varför inte svenska/engelska? Nu har jag visserligen läst svenska och engelska till nivå C, men hade man slopat det "extra" språket så hade detta kunnat setts mer som "standard".

Innan man börjar fila på högskoleutbildningarna så tycker jag att man bör få koll på gymnasium och högstadieutbildningarna. Det är här det finns tid att hitta, inte bland de redan stressiga utbildningarna. Politikerna verkar ha svårt att skilja utbildning från utbildning. Jag vet inte när de ändrade så att alla gymnasieutbildningar vart treåriga, men innan det fanns det 4 år teknisk och jag tror att bland annat fordon var på 2 år, rätta mig om jag har fel. Varför ska de smälla ihop allting till 3 år? Hade teknikerna för mycket fritid medan de som gick fordon hade det alldeles för stressigt? Jag vet inte vad det finns för byråkrati bakom allt som hänt, men man måste se på utbildningarna var för sig, inte leta efter sätt att standardisera vad man sa göra med dem.




Svar till Salvator [Gå till post]:
Visa spoiler
Jag håller med om vad du säger, utbildningarna skulle bli lidande om man ströp mängden lov. Jag förstår dock att vissa kanske tycker det är konstigt att man plötsligt får längre sommarlov när man börjar plugga på högskolan. Jag tycker personligen att man skulle kunna plocka kanske 2 veckor av dessa lite "längre" sommarlov, men samtidigt bör man inte klippa för mycket, just pga dessa resttentor.

CSN var på och bråkade med bla KTH nu i vintras (tror jag det var), de vill att vi ska ha en längre hösttermin. De vill att höstterminen ska pågå in i januari, alltså till efter jullovet (om jag inte misstar mig). Vi läser samma poäng som många andra utbildningar, men på kortare tid.

CSN var även och bråkade innan för att vi inte pluggade tillräckligt länge, vi läste samma mängd på mindre tid och därför höll en hel hög studenter på att hamna i kläm, inte få studiemedel för heltidsstudier, trotts att de läst all poäng som krävs. Jag tror att detta var innan jag började plugga och jag är inte så extremt påläst på ämnet, men om man är nyfiken så ska det nog inte vara några problem att googla fram hur vissa tekniska utbildningar hamnade i kläm för att CSN verkar försöka trycka in alla utbildningar i samma mall.

I alla fall, en av anledningarna till varför jag hellre ser att höstterminen slutar innan jullovet är just pga att man ska ha möjlighet att skriva sina resttentor när man kommer tillbaka. Man får lovet på sig att plugga, har möjlighet att skriva resttentan direkt efter man fått sitt resultat, innan man hinner glömma allt och måste lägga enorm tid på att repetera allting igen. Det hade nog varit klokare att plocka någon vecka av sommarlovet och behålla terminsindelningen som den är nu, än att försöka få höstterminen att sträcka sig över vårt jullov.


Even boys have something to say if you listen long enough

Salvator
Visningsbild
Hjälte 6 051 inlägg
Trådskapare
0

Svar till godis-apa [Gå till post]:

Nästan 3 månaders lov är ju drygt en fjärdedel av det totala året och sen har man jullov och lite ledigt under påsken och diverse andra helgdagar. Räknar man ihop allt blir man säkerligen ledig mer än en fjärdedel av året vilket är alldeles för mycket enligt mig. Tycker det räcker gott och väl med att vara ledig från midsommar till första augusti så slipper man problemen med hyran och har tid att plugga/jobba/vara ledig om man vill.

Ja, men om KTH läser samma poäng på kortare tid så kan väl just KTH också ha ett längre sommarlov då om ni behöver det? Förslaget bör väl lämna lite utrymme för skolorna att lägga upp utbildningen som de vill men faktum kvarstår fortfarande att det skulle vara en oerhört storfördel för väldigt många att kunna korta ner utbildningarna.

Angående det du skrev till Gargamel:

"Jag pluggar hellre än att jobba, eftersom jag hatar att sitta fast i ett mönster, göra samma sak igen och igen."

Ja precis, du har inte samma stress som när du pluggar men jag tyckte det är bra mycket värre att gå runt dagarna ut på ett jobb man inte trivs på. Tenta stress är inte i ens i närheten av samma obehagliga känsla som när man sakta men säkert känner att ens själ ruttnar bort och det enda man längtar till är fredagen då man får supa bort ångesten på helgen. Jag väljer hellre fem tentor i veckan än den deprimerande känslan igen... Men det kanske bara är jag det. :)

"Sen förstår jag inte riktigt varför man under gymnasiet läser massa kurser som man aldrig ens kommer ha användning av"

För att man ska bli bildad. Det är synd att det gamla humanistiska bildningsidealet är på väg att försvinna. Det här med att vi studerar för att få jobb är ett ganska nytt fenomen egentligen. Förut studerade man just för att bli bildad. Egentligen är det helt meningslöst att studera fem år på universitetet bara för att få ett jobb, en två års praktikplats hade säkerligen varit bra mycket mer effektivt för de flesta om det bara var jobb man var ute efter.

godis-apa
Visningsbild
P Hjälte 3 982 inlägg
0
Väldigt välskrivna inlägg i den här tråden, kul med folk som är villiga att se båda sidorna av myntet och argumentera för och emot båda sidorna.

Svar till Salvator [Gå till post]:
Räknar man ihop allt blir man säkerligen ledig mer än en fjärdedel av året vilket är alldeles för mycket enligt mig.
Jo, det blir en del dötid. Jag vet inte riktigt hur mycket jag tycker är "lagom", men man kan plocka tid från sommarlovet, det håller jag med om, bara det inte går överstyr.

Jag väljer hellre fem tentor i veckan än den deprimerande känslan igen... Men det kanske bara är jag det. :)

Jo, det är ju anledningen till varför man faktiskt håller ut. Jag har testat småjobba lite, men har alltid hatat hur pass monotont det är. Jag vill ha ett jobb där jag har stora möjligheter att hamna i olika projekt, vara med och utveckla helt nya saker, saker jag aldrig gjort innan. Enligt mig så är det den absolut största moroten som får mig att hålla kvar i mina studier, betydligt större än det faktum att man dessutom kommer få en del betalt. Vissa säger att det är monotont att plugga också, men vi lär oss i alla fall nya saker, det är inte direkt så att man sitter och upprepar samma föreläsning igen och igen :)

Och det där med att få supa bort helgen, under tentastressen är det allt man vill, men tiden finns tyvärr inte xD

För att man ska bli bildad. Det är synd att det gamla humanistiska bildningsidealet är på väg att försvinna.

Jag tror att jag är en av de få personer som faktiskt tycker om att lära mig saker på min fritid. Den enda riktiga kunskapen jag tycker att man fått från dessa ämnen är förmågan att diskutera, se problem och attackera dem ur olika synvinklar. Jag säger inte att jag inte direkt har nytta av dessa kunskaper nu, eftersom det är precis vad jag för tillfället sysslar med och ja, jag ser vilken samhällsnytta det gör. Jag tycker detta rättfärdigar ämnen så som kemi, biologi, psykologi, historia, religion, samhällsunskap osv, men inte språk. Spanskan har inte hjälpt mig att bli mycket mer bildad, jag tycker inte att det gav mig någonting. Enligt mig är språk någonting som skall användas för kommunikation och det lilla jag lärt mig om den spanska kulturen hade kunnat sammanfattas i en mycket kort kurs, eller nästan kunnat läras ut i en någorlunda "korrekt" TV-serie, alternativt intressant dokumentär.

Vissa misslyckas även att komma in på en utbildning de är intresserad av, eftersom de misslyckats med typ idrott/musik eller någonting liknande på högstadiet. Ibland kan man snubbla på tröskeln, sorteras bort och anses som sämre lämpad än någon annan, för att man missat någonting som inte alls är relevant för det man söker till. Jag tycker att det är väldigt synd att dessa ämnen ska vara lika avgörande som de andra, även om jag ser poängen i dem.


Even boys have something to say if you listen long enough

Lobax
Visningsbild
P 30 Uppsala Hjälte 5 448 inlägg
0
Svar till Salvator [Gå till post]:
Jag är kluven.

Å ena sidan så är våra lov på tok för långa, de upprättades i en förgången tid då barnen behövdes ute i åkrarna under sommaren för att hjälpa till med arbetet. Tre terminer med ett par veckors vila däremellan räcker egentligen och är antagligen bättre än att ha all ledighet på en och samma gång.

Å andra sidan så är sommarlovet ovärderligt när det kommer till sommarjobb för många. Att kunna dryga ut kassan och få lite arbetslivserfarenhet på köpet är väldigt värdefullt, och det försvinner med ett tre-terminssystem. Men jag antar att det är därför de vill att det ska vara frivilligt.

Salvator
Visningsbild
Hjälte 6 051 inlägg
Trådskapare
0

Svar till Lobax [Gå till post]:

All ledighet är inte på samma gång i vilket fall då vi har jullov och är lediga under helgdagar också. Det blir ju allt som allt att man är ledig ca en fjärdedel, om in mer, av hela året vilket är alldeles för mycket enligt mig.

Studerar man konstant finns inte heller samma behov av att dryga ut kassan då man hela tiden har pengar till hyra. Det andra är bara lyx oftast. Att bli färdig snabbare bör dessutom var mer ekonomiskt långsiktigt än att sommarjobba.
Visst får man arbetserfarenhet men om det är som S säger att studenter konkurrerar ut andra ungdomar om sommarjobben är det väl inget bra? Studenter är redan en privilegierad grupp som har sysselsättning. Att andra ungdomar mister chansen till att komma in på arbetsmarknaden via sommarjobb bara för att studenter ska få lyxkonsumera lite är väl rät svårt att rättfärdiga? Som det ser ut idag måste även många studenter studera under sommaren i vilket fall just för att de inte hittar något sommarjobb.

Lobax
Visningsbild
P 30 Uppsala Hjälte 5 448 inlägg
0

Svar till Salvator [Gå till post]:
Du har rätt. Är jag övertygad sosse nu? ^^

Jag er dock inte ingen anledning till att detta inte i längden skulle omfatta gymnasieelever också.

Salvator
Visningsbild
Hjälte 6 051 inlägg
Trådskapare
0

Svar till Lobax [Gå till post]:

Japp! Du har fått sosse-viruset nu. :)

Kanske, det kan väl ha sina fördelar det med. Argumenten är ju dock främst ekonomiska vilket inte påverkar gymnasieeleverna då de ska försörjas av föräldrarna.
Vore ju intressant att se hur arbetsmarknaden skulle se ut om både gymnasieelever och studenter studerade större delen av sommaren också. Skulle säkerligen vara en riktigt guldchans för alla arbetslösa då. :)


Gargamel
Visningsbild
Hjälte 12 749 inlägg
0

Svar till godis-apa [Gå till post]:
Börjar med dagislallande skolan, alla som har intresse och minsta lilla förmåga kan supa sig igenom vilken utbildning som helst i Sverige. Har pluggat med folk som söp sig igenom teknisk fysik och nu doktorerar, läkarstudenter som inte skrivit en tenta nykter (och jobbar som läkare) och så vidare. Har man bara valt en rätt utbildning är de alla på lallanivå.

Samtidigt ser jag det bara som något positivt att somliga skräms iväg från de högre utbildningarna. Detta då de främst används som arbetsmarknadspolitisk åtgärd för att dölja öppen direkt arbetslöshet. Vi behöver inte ha världens bäst utbildade taxichaffisar, städare och sopgubbar. Att utbilda sig för att få ny kunskap, ett jobb man verkligen vill ha etc etc är alltid bra, att utbilda sig för att det är bättre än arbetsförmedlningen slipper jag gärna, mycket billigare för samhället som helhet och kan locka hit icke kvalificerade jobb, något Sverige saknar.

Jag själv är ett bra exempel, pluggade i fem år för ett jobb som betalar mindre än ett lagerarbete, har hög stressnivå, hög bullernivå och noll möjlighet för karriär. Men jag ville ha yrket, ville (och jobbar) med det. Hade inte blivit avskräckt av tre terminer, hade bara fått dricka mindre. :D

Moderna vetenskapssamhället är lika förljuget och ruttet som medeltida Kyrkan. | "Hellre diktator än gay"

Fuser
Visningsbild
P 32 Hjälte 240 inlägg
0
För egen del skulle jag inte precis dansa på bordet ifall det blev verklighet i obligatorisk form. I och med att jag använder en stor del av sommarloven åt att arbeta klarar jag mig under terminerna på att bara ta ut bidragsdelen från CSN. Ett sådant upplägg skulle förstås knappast fungera med tre terminer, att försöka gå runt på 2600/mån utan extra inkomster från sommararbete är rätt dödfött såvida man inte har någon orealistiskt låg hyra. För egen del skulle det leda till att jag tvingades ta lån som jag helst vill undvika så långt det går.

Sett över hela samhället är det mycket möjligt att det vore bra, men jag är inte så utilitaristisk av mig att jag förespråkar något som ställer till så pass stora nackdelar för egen del som några hundratusen i studieskuld ändå innebär. Även om det innebär att någon annan ung inte kommer in på arbetsmarknaden genom det arbetstillfälle jag tar. Må vara att det kanske låter grymt och elakt men det är så jag tänker.

Så länge det är frivilligt har jag däremot inget att invända mot förslaget.

Forum » Samhälle & vetenskap » Politik » S vill ha tre terminer i skolor

Ansvariga ordningsvakter: RoadGunner

Användare som läser i den här tråden just nu

1 utloggad

Skriv ett nytt inlägg

Hej! Innan du skriver om ett potentiellt problem så vill vi påminna dig om att du faktiskt inte är ensam. Du är inte onormal och världen kommer inte att gå under, vi lovar! Så slappna av och gilla livet i några minuter - känns det fortfarande hemskt? Skriv gärna ner dina tankar och frågor, vi älskar att hjälpa just dig!

Den här tråden är äldre än Rojks drömtjej!

Det senaste inlägget i den här tråden skrevs för över tre månader sedan. Är du säker på att du vill återuppliva diskussionen? Har du något vettigt att tillföra eller passar din fråga i en ny tråd? Onödiga återupplivningar kommer att låsas så tänk efter en extra gång!

Hjälp

Det här är en hjälpruta

Här får du korta tips och förklaringar om forumet. Välj kapitel i rullningslisten här ovanför.

Rutan uppdateras automagiskt

När du använder funktioner i forumet så visas bra tips här.


Annons
Annons
Annons
Annons