Svar till Salvator [
Gå till post]:
Ja, går det att spara pengar är det givetvis bra men hur mycket rör det sig om?Staden Mũnchen säger sig ha sparat flera miljoner Euro sedan de bytt till Gnu/Linux. Hyfsat mycket pengar ändå, och då får man ju tänka att de sparar pengar för varje ny version av Windows/Office som de tack vore detta inte uppgraderar till i framtiden. Och framför allt så har de sparat pengar tack vore att ett GNU/Linux kör på en bråkdel av resurserna ett Windows-NT system behöver, så de slipper uppgradera hårdvara lika ofta (detta behöver inte nödvändigtvis vara fallet i framtiden dock). De har en väldigt noggrann redogörelse om målen med flytten och hur bra de tycker att uppnådde dem här:
https://joinup.ec.europa.eu/elibrary/case/limux-it-evolution-open-source-success-story-neverJag har ingen aning om vad för regler som gäller för skolor när de köper in mjukvara om det är ett köp till varje dator eller om samma produkt får installeras på alla datorer i byggnaden?Man köper licenser för mängden datorer. Givetvis brukar det vara någon sorts mängdrabatt, men du får knappast rätt att använda samma kopia av Windows på alla de tusentals datorer det rör sig om utan att bryta x antal lagar mot pirateri.
Det dyra är ju dock inte själva mjukvaran, utan supporten - det finns ju bara en aktör i världen som sitter på källkoden och som kan göra något åt de problem du lär få. De har monopol och kan ta vilka priser de vill.
Tror det är svårt att jämföra med Tyskland då de är en federation vilket innebär att delstaterna har egen lagstiftning vilket landstingen och kommunerna saknar i Sverige. Absolut, det har du helt rätt i. Jag tror inte det är lönt för PP att ställa upp i kommunvalen heller för den delen.
Den såg mer välgjord ut men har de gjort något urval eller viktat rösterna? Jag har svårt att se att den säger något mer än hur det ser ut på just sweddit. Men vi får väl hoppas på att den stämmer. :)Du kan ju fråga riiga, det var ju hen som gjorde den :)
Bara av ren nyfikenhet; är det där verkligen ett reellt problem idag/i framtiden då man sparar saker online istället?Att spara saker online gör ingen skillnad om implementation är proprietär. "Molnet" gör ju det bara möjligt att lättare komma åt och dela filer, det ändrar inte dess proprietära status och det faktum att bara viss proprietär mjukvara kan, lagligt, avkoda den.
Min far har exempelvis med sitt jobb haft enorma problem med att kunna jämföra data från databaser från olika länder/epoker skrivna i helt olika språk/implementationer. De hade nyligen ett enormt problem med att exempelvis jämföra sin data med den från en mexikansk databas som var skriven i Fortran(!), där företaget som gjorde den slutade med produkten för snart 30 år sedan. Problemen blir inte mindre om databasfilerna lagras på en åtkomlig server eller ett gammalt magnetband, du behöver fortfarande en viss programvara för att lagligt kunna avkoda informationen.
Här behöver du nog förtydliga. Insyn i staten får vi ju genom offentlighetsprincipen så vad skulle bli den konkreta skillnaden för oss om myndigheterna byter programvara? Precis pga offentlighetsprincipen så bör inte staten kunna utarbeta eller göra programvara ämnad för medborgarna (exempelvis när det kommer till e-legitimation eller när en myndighet gör en hemsida) utan att medborgarna (eller för den delen staten själv!) har någon insyn i hur programvaran är utformad.
Vad staten använder för programvara blir även viktigt med tanke på alla Snowdens avslöjningar om backdörrar i proprietära mjukvara från utländska säkerhetstjänster. Hur ska vi, som medborgare, kunna förlita oss på att främmande makter eller företag inte kan komma åt den data vår stat och kommun samlar in om oss om inte ens staten kan kontrollera källkoden?
Sedan så finns ju problemet med hur en offentlig upphandling kan gå ihop med att inköpet av en viss produkt är förutbestämd från början. Väljer du att arbeta med .doc filer så låser du dig till att alltid köpa programvaran från Microsoft, eftersom implementationen är proprietär. Väljer du att arbeta med .odt så kan du välja vilken programvara du vill (även Microsoft Word), eftersom implementationen följer en öppen standard. Väljer du att köpa slutna, Microsoftprodukter så finns det bara ett företag som du kan köpa support av (Microsoft), medan hundratals företag kan sälja support för ett och samma öppna system, såsom GNU/Linux (Redhat, IBM och Canonical är tre företag som omsätter miljarder på just detta). Du kan till och med välja att sköta supporten och utvecklingen själv.
En investering från statens sida i öppen källkod, även om det är för deras egna behov, är en investering som hela mänskligheten kan ta del av. Innovationer som kommer ur detta gynnar inte bara svenska individer och företag som då kan nyttja den, utan även u-länder världen över som saknar resurserna att kunna utveckla dessa samhällstjänster själva. Om det är meningen att staten ska tjäna folket och öka välstånd, så kan jag tänka mig få saker som gör det tydligare än satsningar på öppen källkod.
Kort och gott så ser jag inte hur proprietära format kan gå ihop med offentliga myndigheter.