Som besökare på Hamsterpaj samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
Annons

Piratpartiet i valen 2014

Skapad av Salvator, 2014-01-24 17:00 i Politik

5 588
20 inlägg
2 poäng
Salvator
Visningsbild
Hjälte 6 051 inlägg
0
Det har varit ganska tyst om piratpartiet på senare tid. PP hade ett ganska stort stöd här på pajen men om vi ska tro de aktuella pollsen så verkar stödet för PP att ha försvunnit. Det är inte så konstigt egentligen. Under den senaste mandatperioden har vi sett en ökad polarisering i samhället samt att SD har tagit plats riksdagen. Det gör säkerligen att många inte vågar rösta på PP då varje röst som inte går till den egna sidan gynnar motståndarsidan.
Det är även svårt att se vilka frågor PP driver och hur de faktiskt har påverkat politiken. PP är representerade i EU parlamentet och har haft vissa framgångar där, t.ex. med ACTA. PP’s systerparti i Tyskland har även skördat framgångar i de tyska valen. Det är även i EU som de flesta integritetskränkande lagar har sitt ursprung. Frågan är då om inte PP bör satsa på att bli ett rent EU parti och skippa att ställa upp i riksdagen? Som det ser ut just nu finns det bara två partier utöver PP som är öppet kritiska till mycket av det som är dåligt med EU och det är SD samt V. Både SD och V vill dock lämna EU. Det gör att det saknas EU kritiska alternativ som vill vara kvar i unionen men ändra riktning på utvecklingen och som faktiskt visar det genom handling. Framförallt borgarna saknar något vettigt EU-kritiskt alternativ efter att junilistan gick i graven. Här kan PP kanske fånga upp endel missnöjda röster från liberaler?
PP kan dock gynnas av uppmärksamheten i EU-valet inför riksdagsvalet om de gör ett bra val. Jag skrev om det i förra valrörelsen att PP borde försöka få alla som tänker rösta blankt att rösta på dem istället. Ni som överväger att rösta blankt, varför inte rösta på PP istället? Piraternas problem tycks ju vara att få folk att faktiskt rösta på dem, inte att få folk att tycka att deras åsikter är bra. :/

Vad bör PP ha för strategier i valrörelsen? Bör de enbart satsa på att etablera sig som ett EU-parti?

Är reklamen ivägen? Logga in eller registrera dig så försvinner den!

uZeus
Visningsbild
P 29 Hjälte 764 inlägg
0

Svar till Salvator [Gå till post]:
Jag tänker rösta på PP för att mina ideologier inte speglas av något parti i riksdagen idag i sverige, men jag vill heller inte rösta blankt för att då känner jag mig som en såkallad "indecisive prick".

Jag är en sån där hemsk person som hatar jordgubbar och barnaskratt.

Magneten
Visningsbild
P 30 Rönninge Hjälte 36 inlägg
0
Det känns som att Piratpartiet redan har gått i graven. Man borde definitivt satsa på att bli ett rent EU-parti, det valet finns det iaf en minimalisk chans att behålla sina mandat (jämfört med att komma in i riksdagen).

Visserligen får man ju lite obligatorisk publicitet inför EU-valet, eftersom man är med i partiledardebatterna och så vidare, men det kommer absolut inte räcka i längden. Integrationsdebatten är väldigt liten i dagsläget, och det behövs ett nytt FRA eller Ipred för att PP ens ska nämnas i media.

Du nämner polariseringen i svensk politik, håller helt klart med i sak. Ifrågasätter dock att borgarna skulle se PP framför SD som ett EU-kritiskt val. Möjligtvis liberalerna, men verkligen inte den mer konservativa sidan som borde sympatisera mer med SD.

Nej, PP ska enligt mig gå fullt ut på EU-valet och möjligtvis kommunvalen i kommuner där de på förhand skulle kunna vara starka.

MDMF

Lobax
Visningsbild
P 30 Uppsala Hjälte 5 448 inlägg
0
Svar till Salvator [Gå till post]:
Det gjordes en väldigt intressant och djupgående analys av demografin och väljaropinionen bland swedditors (där drygt 2500 deltog), där PP visade sig vara det överlägset största partiet med drygt 19% väljarstöd - faktum är att de får ännu större stöd nu än vad de fick 2010 utifrån vad folk uppgett att de röstade på då. Reddit's demografi är nog ganska så begränsad (~20:åriga män), men det säger väl en hel del om att de inte förlorat sina kärnväljare, och snarare utvidgat den basen (mycket tack vore Snowden och NSA, skulle jag vilja påstå)
https://dl.dropboxusercontent.com/u/24401393/Sammanstallning-Sweddit-3-del1.pdf

Däremot så har väl medieskuggan påverkat opinionen utanför denna demografi.

riiga
Visningsbild
Linköping Hjälte 305 inlägg
0

Svar till Lobax [Gå till post]:
Fint att du länkar min undersökning. :-)

Framförallt är det förstagångsväljare som planerar att rösta på Piratpartiet kan tilläggas. Det är väldigt många som svarade att de inte fick rösta 2010 men 2014 planerar att rösta på Piratpartiet. Detta avser dock riksdagsvalet, men jag kan tänka mig att många röstar på samma parti till EU och i riksdagsvalet, alternativt är mer benägna att rösta på PP i EU-valet i och med att de redan har mandat.

Glöm aldrig den 14 maj! Skotten ekar fortfarande...

Salvator
Visningsbild
Hjälte 6 051 inlägg
Trådskapare
0

Svar till Magneten [Gå till post]:

Frågan är också om den ökade polariseringen gör att folk är mer benägna på att göra avkall på endel av sin personliga integritet om det drabbar den andra sidan hårdare?

Ja, problemet är dock att SD vill lämna EU vilket kanske inte alla konservativa vill. Vilka ska de då rösta på? Även om SD tar konservativa röster, V socialistiska röster så saknas det fortfarande ett EU-kritiskt liberalt alternativ. Den luckan bör som sagt PP kunna satsa på att fylla.

Jag ser inte riktigt hur PP kan bedriva någon aktiv kommunalpolitik då de inte sysslar med fördelningspolitik? Kommunerna kan trots allt inte stifta lagar och polisens verksamheter ligger inom statens område.




Svar till Lobax [Gå till post]:

Vet inte om den undersökningen säger så mycket tyvärr. Flashback har ju ungefär samma målgrupp (20 åriga män) och där är SD det överlägset största partiet. Men stämmer det så är det ju bra för PP men den uppgångstrenden för PP har iaf inte jag sett någon annanstans.




Svar till riiga [Gå till post]:

Framförallt är det väl att EU valet inte uppfattas som lika viktigt samt att blockpolitiken inte har samma betydelse där som gör att folk kan rösta PP i EU valet.





Lobax
Visningsbild
P 30 Uppsala Hjälte 5 448 inlägg
0
Svar till Salvator [Gå till post]:
Piraterna I tyskland har ju dock en väldigt aktiv roll i den lokala politiken, inte minst genom att kräva att mer direkt folkligt inflytande, öppnare beslut och att skolor och kommunala institutioner använder sig av öppna system och protokoll framför slutna, proprietära sådana. Naturligtvis inte lika viktiga frågor som dem på nationell eller EU-nivå, men likväl frågor som ingen annan lyfter fram. Svenska piratpartiet skulle kunna föra en liknande politik här.

SD var ju onekligen väldigt stora även på Sweddit.

Inte för att jag tror att piratpartiet har någon större chans att klara 4%-spärren till riksdagen, och ännu mindre få mandat i kommunerna, men jag tror att vi har en chans att behålla vår plats i EU-parlamentet. Än har ju inte debatterna dragit igång och PP har inte fått synas alls i media, men jag tror att väldigt många som röstade lila i förra EU-valet kan känna sig nöjda med vad som åstadkommits. De lyckas ändra formuleringen på Telekompaketet som hade tillåtit Hadopi lagar, stoppa ACTA och Amelias plats i Utskottet för för industrifrågor, forskning och energi är av oerhörd vikt för att skapa debatt i alltifrån patentfrågor till nätneutralitet. Jag tror de väljare som röstade lila 2009 därmed lätt kan övertygas om att deras röst spelat roll när karusellen väl drar igång, och röstar tillräckligt många åter PP så har vi en bra chans.

Men jag håller med dig, full fokus bör liga på EU. Ett lyckat EU-val kan trots allt spilla över till ett par väldigt viktiga procent i riksdagsvalet. Att bara komma över 1% skulle underlätta enormt inför framtida valrörelser genom att man slipper trycka och dela ut ens egna valsedlar (valmyndigheten tar då hand om det), och 2,5% skulle innebära att vi får partistöd. Det bör dock vara något man räknar med eller satsar pengar som skulle kunna ha gått till EU-kampanjen på.

Salvator
Visningsbild
Hjälte 6 051 inlägg
Trådskapare
0

Svar till Lobax [Gå till post]:

Finns det ens tillräckligt med pirater då som kan tänka sig ställa upp i kommun- och landstingsvalen? Visst det skulle kunna vara bra att driva den typen av frågor men har väldigt svårt att se att folk skulle rösta på något parti i kommunvalen som inte bedriver någon välfärdspolitik efter alla skandaler i äldrevården och PISA-rapporten. Skola och äldrevård kommer garanterat vara de viktigaste frågorna i kommunvalen och med PP's begränsade resurser måste partiet prioritera de stora valen.

Nja, för att vara internet så var ju SD ovanligt små. De ligger ju runt 10% i opinionsundersökningarna och fick "bara" 12% där i jämförelse med t.ex. pajen där de ligger på 25-30%. På Flashback har de väl minst 50%?

Ja, EU är väl PP's hopp. Tror du PP kan överleva om ni floppar i EU-valet?
Problemet är väl att folk inte känner till det? Det kanske är dags att dra igång en internetkampanj redan nu innan man måste kasta sig in i debatterna med de andra partierna. Att ständigt behöva förklara/upplysa om vad ACTA, IPRED mm innebär kommer ta massa tid så bättre att få in det i folkets medvetande redan nu. Framförallt vad ni redan har gjort är det högtid att börja upplysa folket om. Gör en tråd om det! ;)


Lobax
Visningsbild
P 30 Uppsala Hjälte 5 448 inlägg
0
Svar till Salvator [Gå till post]:
Att para pengar i skolan genom att använda öppen mjukvara istället för kostsamma licenser borde ju dock just därför kunna sälja. Dessa insparade miljoner (vilket det blir i längden) kan ju då läggas på utbildning istället. Men ja, jag tror inte att vi har någon chans eller något verkligt intresse att på allvar ställa upp i kommunvalen. Om valcyklarna hade varit som i Tyskland, då hade det nog varit mer intressant. De har inte alla sina val samtidigt, så lokalvalen fungerar även som en sorts opinionsundersökning inför förbundsvalet. Så bra resultat i lokalvalen innebär att man tas på allvar inför förbundsvalen, och det är alltså betydligt mer intressant att leverera bra resultat på lokal nivå. I Sverige så är det dock en satsning vi helt enkelt inte har råd med att göra, även om vi har en hel del frågor vi kan ta upp.

Sweddit-undersökningen var ju på närmare 2,500 pers, den är betydligt mer representativ för sin demografi än vad en poll på HP kan vara. Jag har inte sett någon så välgjord undersökning på vare sig pajen eller Flashback. Sedan så bör man ha klart för sig att flashback, på grund av sin natur, har en överrepresentation av extrema åsikter (åt alla håll).

I Sverige? Det blir nog väldigt svårt. PP lär överleva, men om vi varit anonyma nu så lär vi knappast få någon större medial uppmärksamhet om vi förlorar våra parlamentsposter. Lyckligtvis så är piratrörelsen ett europeiskt fenomen, inte bara ett svenskt. Och i längden så är det ändå de Tyska piraterna som kan åstadkomma mest.

Kampanjen smygstartade redan i somras. Det största problemet är dock pengar, för vi har helt enkelt inga. Vi kan inte köpa reklamposter på vare sig fysisk media eller internet, vi kan inte anlita PR-byråer att utveckla flashiga filmer eller katchiga slogans osv. Det vi kan producera blir således ganska så amatörmässigt, vilket är svårt att skapa stor spridning med:
http://www.youtube.com/watch?v=M_uabckLsjo

Som ett litet parti utan statligt partistöd så är vi alltså extremt beroende av att media frivilligt ger oss och våra frågor utrymme - vi kan till skillnad från andra aktörer inte skapa vår egen i samma utsträckning.

De som har pengar är Ung Pirat, men de pengarna får inte gå till verksamheter som inte har med UP att göra (ergo varför UP har råd att ha sin förbundskongress i ett hotell och betala för ombudens uppehälle, medan PP måste ha sin via ett internetforum).

Kleff
Visningsbild
P Borås Hjälte 7 663 inlägg
-1

Svar till Lobax [Gå till post]:
"Att para pengar i skolan genom att använda öppen mjukvara istället för kostsamma licenser borde ju dock just därför kunna sälja"

Njae, skolan bör spegla verkligheten, man bör utbildas i de system/program som arbetslivet nyttjar.
Att bara skrika "öppen mjukvara" för att motivera en kostnad är bara dumt.



On topic:
Jag är inte förvånad över att piratpartiet nästan försvunnit, de var ju från början ett enfrågeparti. Deras agenda har varit att mota bort upphovsrätten som den ser ut i dag och att fattiga jävlar ska få piratkopiera fritt.
Att de sedan utvecklats lite bryr jag mig inte om, är ganska skönt att dessa pajasar inte får mer utrymme. :)

"Säg förlåt?" - zombiefied

Lobax
Visningsbild
P 30 Uppsala Hjälte 5 448 inlägg
2
Svar till Kleff [Gå till post]:
Njae, skolan bör spegla verkligheten, man bör utbildas i de system/program som arbetslivet nyttjar.
Skolan ska lära dig att använda ett verktyg genom att du förstår de koncept som ligger bakom, inte binda dig till ett visst format eller märke. När du lär att köra bil så ska du lära dig att köra alla bilar, inte bara en Volvo. Samma princip borde rimligtvis gälla när det kommer till mjukvara, och detta åstadkommer man bäst genom att använda just öppna format och plattformar. Du ska kunna gå hem och applicera dina inlärda kunskaper oavsett om du har en Mac, en Windows PC eller en gammal Commodore64.

Dagens utbildning i grundläggande datorkunskap är patetiskt, vi utbildar en generation som är helt ignorant gällande vad en dator är och hur man använder den i en värld där datorer styr allt.
http://coding2learn.org/blog/2013/07/29/kids-cant-use-computers/

Men även om vi bortser från detta så missar du det faktum att skolan inte är en passiv betraktare av verkligheten, skolan formar även verkligheten. Om skolan examinerar plattformsberoende studenter så kommer detta att forma arbetslivet, oavsett vilka verktyg som användes i arbetslivet.

För bara 15-20 år sedan så var exempelvis Lotus och Word Perfect standarden i arbetsplatser, eftersom IBM-baserade plattformar var dominerande (de används fortfarande i många arbetsplatser som har IBM-servrar och arbetstationer, inte minst i den akademiska världen). Detta ändrades till stor del tack vore att MS såg till att deras ordhanterare och kalkylprogram hamnade i skolorna på 90:talet. Resultatet? En ny generation som helt enkelt inte kunde använda något annat program än de MS gjorde (oavsett dess tekniska fördelar eller nackdelar). Det blev då i längden billigare för företag att investera i MS Office licenser än att utbilda alla nyanställda så att de kunde använda Lotus och WP.

Det uppenbara problemet med proprietära format står sig dock än, och just Lotus och WP's tidigare dominerande ställning belyser problemet. Behöver du data som sammanställdes på 80 och 90 talen? Hoppas du har din kopia av Lotus kvar! Fungerar den inte på en modern x86 eller AMD64-dator? Hoppas ni inte slängde den gamla Amiga/Machintosh/IBM:en!

Jämför det med ett öppet format såsom TeX, där du kan med en modern dator kan läsa gamla dokument som formateras på samma sätt som de gjorde då de skrevs på 70:talet.

I längden tjänar samhället på öppna format och plattformar. Skolan och staten bör upprätthålla det som är långsiktigt hållbart för samhället, inte agera bundsförvant åt en snäv grupp individer med kortsiktig vinst som särintresse.

Kleff
Visningsbild
P Borås Hjälte 7 663 inlägg
-1
Svar till Lobax [Gå till post]:
"Skolan ska lära dig att använda ett verktyg genom att du förstår de koncept som ligger bakom, inte binda dig till ett visst format eller märke. "

Nej, men ska det spegla arbetslivet så är det knappast fel att nyttja korrekt mjukvara.
Pluggar man design så nyttjar man photoshop, det finns inga verktyg som är lika bra.
Använder man Excel på en hög nivå så finns det inget som är lika bra.
De som hävdar att det finns likvärdiga produkter har aldrig jobbat med dem.

"När du lär att köra bil så ska du lära dig att köra alla bilar, inte bara en Volvo. "


Lägg ner billiknelserna, i detta fallet är de efterblivna.
Jag läste för övrigt inte resten av ditt inlägg efter volvo-kommentaren. :)


"Säg förlåt?" - zombiefied

Lobax
Visningsbild
P 30 Uppsala Hjälte 5 448 inlägg
0
Svar till Kleff [Gå till post]:
Nej, men ska det spegla arbetslivet så är det knappast fel att nyttja korrekt mjukvara.
Vad händer när denna mjukvara blir förlegad (vilket de oundvikligen blir)? Och hur ska du som student faktiskt veta att något är korrekt eller bäst för syftet om du bara känner till hur man gör saker i en miljö och paradigm?

Återigen, skolan ska lära dig att använda och förstå och använda olika verktyg generellt, inte endast ett märke. Det är som att du endast skulle få lära dig att måla med akvarell under bilden, och aldrig ens få höra om att det finns något som heter oljefärger eller kritor. Helt jävla efterblivet, för att använda din vokabulär.

Skolans val av mjukvara idag speglar knappast industrin för den delen heller. Inte minst när det kommer till programmering så väljer Universiteten att ha sina nybörjarkurser Unix-baserade och i Python, medan gymnasier kör på Visual Studio och .Net eftersom någon kommuntjänsteman bestämde sig för att slösa pengar på sånt.

Pluggar man design så nyttjar man photoshop, det finns inga verktyg som är lika bra.
Photoshop riktar sig mot en väldigt begränsad del av det som är design. För vektorgrafik så använder du inte photoshop, du använder antingen Inkscape eller Illustrator. Sysslar du med arkitektur eller industriell design så är saker såsom AutoCAD och SketchUp standard, och för 3D så gäller Blender eller Maya. Det är vettigt att en högskoleutbildning inriktar sig i vad som är standard för yrkets specialisering och behov, men i grundskole- och gymnasienivå? Knappast.

Använder man Excel på en hög nivå så finns det inget som är lika bra.
Lol. Låt mig gissa, du har inte hört talas om SPSS, Maple eller Matlab? Det som är standard bland statistiker, matematiker och ingenjörer?

Excel duger för väldigt enkla grafer och beräkningar, men knappast för avancerade statistiska beräkningar eller för att hantera stora mängder data. Använder du Excel för avancerade beräkningar så slösar du din tid.

Jag läste för övrigt inte resten av ditt inlägg efter volvo-kommentaren. :)
Det märks.

Kleff
Visningsbild
P Borås Hjälte 7 663 inlägg
0
Svar till Lobax [Gå till post]:
Jag älskar att du flyger på mig gällande programvalen då det är ganska stor skillnad mellan tex photoshop och autoCAD. Förstår du verkligen inte vad jag menar eller har du seriöst inget bättre att komma med?

"du har inte hört talas om SPSS, Maple eller Matlab? "


Jodå, jag jobbar själv i matlab, men det är olika program för olika syften, du kan inte byta ut vissa program mot "öppen källkod", att du inte förstår det är pinsamt. Som sagt, kan du komma med något vettigt? : )

Inget fel i att slå ett slag för öppen källkod, men att hävda att allt kan bytas ut mot öppet och gratis är ren idioti :)

"men i grundskole- och gymnasienivå? Knappast. "

Du kan verkligen detta med gymnasiet, jag menar det finns ju inte alls några yrkesförberedande linjer. Inte alls.

"Säg förlåt?" - zombiefied

Lobax
Visningsbild
P 30 Uppsala Hjälte 5 448 inlägg
0
Svar till Kleff [Gå till post]:
Jag älskar att du flyger på mig gällande programvalen då det är ganska stor skillnad mellan tex photoshop och autoCAD.
Visst är det det, men de används för design och design är ett brett begrepp. Om du endast menade bildmanipulation så borde du ha skrivit det och inte design, vi kan inte läsa dina tankar. Detta är dock helt off topic.

du kan inte byta ut vissa program mot "öppen källkod", att du inte förstår det är pinsamt.
Staten bör sträva mot att använda öppna protokoll och öppen mjukvara eftersom det är i samhällets, och i förlängningen statens, intresse. Enligt alla de anledningar jag skrev ovan (men som du sket i att bemöta eller ens läsa).

Finns det proprietära verktyg som saknar godtagbara öppna alternativ? Ja. Är dessa relevanta i grundskole- och gymnasienivå? Nej. Är dessa relevanta för den kommunala organisationen som sådan? Nej, såsom de många kommunala och statliga organisationer (noterbart Mũnchen) som gått över till FOSS bevisar.

Det sparar pengar, är mer i linje med en statlig organisations offentliga uppdrag och är framförallt framtidssäkert. Statliga och kommunala myndigheter runt om i Europa och världen börjar allt mer förstå och omfamna detta, och vissa länder (ex. Uruguay) har till och med gjort det till lag.

Kleff
Visningsbild
P Borås Hjälte 7 663 inlägg
0
Svar till Lobax [Gå till post]:
"Om du endast menade bildmanipulation så borde du ha skrivit det och inte design, vi kan inte läsa dina tankar. "

Ska fokusera på att du inte kan tänka längre än vad din näsa räcker. :)
Och då verkar du tom ha en stor näsa.

"(men som du sket i att bemöta eller ens läsa). "


Med en fullgod anledning, eller ska du skriva ännu en irrelevant bil-liknelse nu?

"Finns det proprietära verktyg som saknar godtagbara öppna alternativ? Ja. Är dessa relevanta i grundskole- och gymnasienivå? Nej. "


Jodå, de är visst relevanta. Satt själv med autocad och solidworks i gymnasiet. Att du som sagt inte kan tänka steget längre är knappast mitt problem.

"Det sparar pengar, är mer i linje med en statlig organisations offentliga uppdrag och är framförallt framtidssäkert."

Att satsa på system ingen använder är allt annat än framtidssäkert.
Ni fattiga fjantpirater satsar så hårt på er linje att det bara blir skrattretande i slutändan.

"Säg förlåt?" - zombiefied

Lobax
Visningsbild
P 30 Uppsala Hjälte 5 448 inlägg
2
Svar till Kleff [Gå till post]:
Att satsa på system ingen använder är allt annat än framtidssäkert.
Återigen, hur har det gått för alla företag som investerade i proprietära format såsom Lotus och Word Perfect när dessa var standard? Det faktum att proprietära format saknar portabilitet är stort problem i en värld där hela arkitekturer och marknadsledare bytts ut var tionde år, ett problem som inte finns med öppna format. Fråga vilket företag som helst som gjorde sina budgetar i lotus hur kul det är när de behöver komma åt den datan.

Ni fattiga fjantpirater satsar så hårt på er linje att det bara blir skrattretande i slutändan.
Jasså? Varför har då Uruguay adopterat den policyn? Mũnchen? Franska polismyndigheten? Och nu senast (idag faktiskt) Storbritannien?
http://www.theguardian.com/technology/2014/jan/29/uk-government-plans-switch-to-open-source-from-microsoft-office-suite

Proprietära format är ett enormt problem för stora organisationer som faktiskt behöver tänka och planera för decennier framtiden. Du ska kunna komma åt informationen du lagrar idag om 10-20 år, helst oändligt långt fram i tiden. Portabiliteten hos öppna format möjliggör detta, medan proprietära format innebär redan enorma problem och kostnader när plattformar och system oundvikligen till slut byts ut.

Sedan så är väldigt svårt att argumentera för att en statlig myndighet med offentliga uppdrag inte ska arbeta med öppna, transparenta format tillgängliga för alla.

Med en fullgod anledning, eller ska du skriva ännu en irrelevant bil-liknelse nu?
Den är i allra högsta grad relevant. Skolan ska lära dig att lösa relevanta problem, inte endast använda ett specifikt verktyg. Annars är du körd så fort verktyget blir obsolet eller bytts ut. Precis såsom du ska kunna sätta dig bakom ratten på vilken bil som helst, oavsett tillverkare eller årgång, så bör kunna använda alltifrån Word till Pages som ordhanterare. Det finns ingenting som säger att Word kommer att fortsätta att vara standarden om 10-20 år (Word Perfect försvann trots allt från den tronen för bara 15-20 år sedan), och skolan bör vara långsiktigt inriktad och förbereda människor för det, istället för det patetiska skämt till datorkunskapslektioner vi har idag.

Jodå, de är visst relevanta.
På gymnasienivå så kommer i närheten av att utnyttja dess fulla kapacitet, man går knappast in på en sådan avancerad nivå att så extremt dyra verktyg behövs. Visst kan det säkert finnas undantag i väldigt yrkesförberedande utbildningar, men dessa är knappast normen. Staten borde rimligtvis vara tvunget att motivera och gå igenom en särskild process för inköp av sådan karaktär, såsom föreskrivet i exempelvis den uruguayanska lagstiftningen.


Salvator
Visningsbild
Hjälte 6 051 inlägg
Trådskapare
0

Svar till Lobax [Gå till post]:

"Att para pengar i skolan genom att använda öppen mjukvara istället för kostsamma licenser borde ju dock just därför kunna sälja. Dessa insparade miljoner (vilket det blir i längden) kan ju då läggas på utbildning istället. "

Ja, går det att spara pengar är det givetvis bra men hur mycket rör det sig om? Jag har ingen aning om vad för regler som gäller för skolor när de köper in mjukvara om det är ett köp till varje dator eller om samma produkt får installeras på alla datorer i byggnaden? I så fall rör det sig ju bara om småpengar för kommunen. Inte för att det är dåligt att spara in på småutgifter men det är nog inget man vinner röster på i kommunvalet.
Tror det är svårt att jämföra med Tyskland då de är en federation vilket innebär att delstaterna har egen lagstiftning vilket landstingen och kommunerna saknar i Sverige.

"Sweddit-undersökningen var ju på närmare 2,500 pers, den är betydligt mer representativ för sin demografi än vad en poll på HP kan vara. Jag har inte sett någon så välgjord undersökning på vare sig pajen eller Flashback. "

Den såg mer välgjord ut men har de gjort något urval eller viktat rösterna? Jag har svårt att se att den säger något mer än hur det ser ut på just sweddit. Men vi får väl hoppas på att den stämmer. :)





Svar till Lobax [Gå till post]:

"Behöver du data som sammanställdes på 80 och 90 talen? Hoppas du har din kopia av Lotus kvar! Fungerar den inte på en modern x86 eller AMD64-dator? Hoppas ni inte slängde den gamla Amiga/Machintosh/IBM:en! "

Bara av ren nyfikenhet; är det där verkligen ett reellt problem idag/i framtiden då man sparar saker online istället?




Svar till Lobax [Gå till post]:

"Sedan så är väldigt svårt att argumentera för att en statlig myndighet med offentliga uppdrag inte ska arbeta med öppna, transparenta format tillgängliga för alla."

Här behöver du nog förtydliga. Insyn i staten får vi ju genom offentlighetsprincipen så vad skulle bli den konkreta skillnaden för oss om myndigheterna byter programvara?

Annars håller jag med dig. :)

Lobax
Visningsbild
P 30 Uppsala Hjälte 5 448 inlägg
0
Svar till Salvator [Gå till post]:
Ja, går det att spara pengar är det givetvis bra men hur mycket rör det sig om?
Staden Mũnchen säger sig ha sparat flera miljoner Euro sedan de bytt till Gnu/Linux. Hyfsat mycket pengar ändå, och då får man ju tänka att de sparar pengar för varje ny version av Windows/Office som de tack vore detta inte uppgraderar till i framtiden. Och framför allt så har de sparat pengar tack vore att ett GNU/Linux kör på en bråkdel av resurserna ett Windows-NT system behöver, så de slipper uppgradera hårdvara lika ofta (detta behöver inte nödvändigtvis vara fallet i framtiden dock). De har en väldigt noggrann redogörelse om målen med flytten och hur bra de tycker att uppnådde dem här:
https://joinup.ec.europa.eu/elibrary/case/limux-it-evolution-open-source-success-story-never

Jag har ingen aning om vad för regler som gäller för skolor när de köper in mjukvara om det är ett köp till varje dator eller om samma produkt får installeras på alla datorer i byggnaden?
Man köper licenser för mängden datorer. Givetvis brukar det vara någon sorts mängdrabatt, men du får knappast rätt att använda samma kopia av Windows på alla de tusentals datorer det rör sig om utan att bryta x antal lagar mot pirateri.

Det dyra är ju dock inte själva mjukvaran, utan supporten - det finns ju bara en aktör i världen som sitter på källkoden och som kan göra något åt de problem du lär få. De har monopol och kan ta vilka priser de vill.

Tror det är svårt att jämföra med Tyskland då de är en federation vilket innebär att delstaterna har egen lagstiftning vilket landstingen och kommunerna saknar i Sverige.
Absolut, det har du helt rätt i. Jag tror inte det är lönt för PP att ställa upp i kommunvalen heller för den delen.

Den såg mer välgjord ut men har de gjort något urval eller viktat rösterna? Jag har svårt att se att den säger något mer än hur det ser ut på just sweddit. Men vi får väl hoppas på att den stämmer. :)
Du kan ju fråga riiga, det var ju hen som gjorde den :)

Bara av ren nyfikenhet; är det där verkligen ett reellt problem idag/i framtiden då man sparar saker online istället?
Att spara saker online gör ingen skillnad om implementation är proprietär. "Molnet" gör ju det bara möjligt att lättare komma åt och dela filer, det ändrar inte dess proprietära status och det faktum att bara viss proprietär mjukvara kan, lagligt, avkoda den.

Min far har exempelvis med sitt jobb haft enorma problem med att kunna jämföra data från databaser från olika länder/epoker skrivna i helt olika språk/implementationer. De hade nyligen ett enormt problem med att exempelvis jämföra sin data med den från en mexikansk databas som var skriven i Fortran(!), där företaget som gjorde den slutade med produkten för snart 30 år sedan. Problemen blir inte mindre om databasfilerna lagras på en åtkomlig server eller ett gammalt magnetband, du behöver fortfarande en viss programvara för att lagligt kunna avkoda informationen.

Här behöver du nog förtydliga. Insyn i staten får vi ju genom offentlighetsprincipen så vad skulle bli den konkreta skillnaden för oss om myndigheterna byter programvara?
Precis pga offentlighetsprincipen så bör inte staten kunna utarbeta eller göra programvara ämnad för medborgarna (exempelvis när det kommer till e-legitimation eller när en myndighet gör en hemsida) utan att medborgarna (eller för den delen staten själv!) har någon insyn i hur programvaran är utformad.

Vad staten använder för programvara blir även viktigt med tanke på alla Snowdens avslöjningar om backdörrar i proprietära mjukvara från utländska säkerhetstjänster. Hur ska vi, som medborgare, kunna förlita oss på att främmande makter eller företag inte kan komma åt den data vår stat och kommun samlar in om oss om inte ens staten kan kontrollera källkoden?

Sedan så finns ju problemet med hur en offentlig upphandling kan gå ihop med att inköpet av en viss produkt är förutbestämd från början. Väljer du att arbeta med .doc filer så låser du dig till att alltid köpa programvaran från Microsoft, eftersom implementationen är proprietär. Väljer du att arbeta med .odt så kan du välja vilken programvara du vill (även Microsoft Word), eftersom implementationen följer en öppen standard. Väljer du att köpa slutna, Microsoftprodukter så finns det bara ett företag som du kan köpa support av (Microsoft), medan hundratals företag kan sälja support för ett och samma öppna system, såsom GNU/Linux (Redhat, IBM och Canonical är tre företag som omsätter miljarder på just detta). Du kan till och med välja att sköta supporten och utvecklingen själv.

En investering från statens sida i öppen källkod, även om det är för deras egna behov, är en investering som hela mänskligheten kan ta del av. Innovationer som kommer ur detta gynnar inte bara svenska individer och företag som då kan nyttja den, utan även u-länder världen över som saknar resurserna att kunna utveckla dessa samhällstjänster själva. Om det är meningen att staten ska tjäna folket och öka välstånd, så kan jag tänka mig få saker som gör det tydligare än satsningar på öppen källkod.

Kort och gott så ser jag inte hur proprietära format kan gå ihop med offentliga myndigheter.


Magneten
Visningsbild
P 30 Rönninge Hjälte 36 inlägg
0

Svar till Salvator [Gå till post]:
Jävligt efter med mitt svar, men whatever.

Du har helt rätt angående kommunalval, vet inte vad jag tänkte där... Möjligtvis att de felsta partierna brukar etablera sig i kommunerna för att växa, men som sagt har PP inget där att göra egentligen.

Du har helt rätt i att PP bör satsa på den "liberala luckan" av EU-kritiker, men samtidigt tror jag inte det är en speciellt stor väljarkrets. Nej PP får hoppas på att debatten kring integritet och internetfrihet blossar upp igen för att få upp sina väljarsiffror.

Själv skulle jag uppskatta om PP behöll sina mandat, tycker det behövs nån som lyfter integritetsfrågor till debatt. Dock inte tillräckligt för att ens fundera över att rösta på dem.

Men som sagt, PP har inte en chans att överleva valen 2014.

MDMF


Forum » Samhälle & vetenskap » Politik » Piratpartiet i valen 2014

Ansvariga ordningsvakter: RoadGunner

Användare som läser i den här tråden just nu

1 utloggad

Skriv ett nytt inlägg

Hej! Innan du skriver om ett potentiellt problem så vill vi påminna dig om att du faktiskt inte är ensam. Du är inte onormal och världen kommer inte att gå under, vi lovar! Så slappna av och gilla livet i några minuter - känns det fortfarande hemskt? Skriv gärna ner dina tankar och frågor, vi älskar att hjälpa just dig!

Den här tråden är äldre än Rojks drömtjej!

Det senaste inlägget i den här tråden skrevs för över tre månader sedan. Är du säker på att du vill återuppliva diskussionen? Har du något vettigt att tillföra eller passar din fråga i en ny tråd? Onödiga återupplivningar kommer att låsas så tänk efter en extra gång!

Hjälp

Det här är en hjälpruta

Här får du korta tips och förklaringar om forumet. Välj kapitel i rullningslisten här ovanför.

Rutan uppdateras automagiskt

När du använder funktioner i forumet så visas bra tips här.


Annons
Annons
Annons
Annons