Svar till Lobax [
Gå till post]:
Det är bara din åsikt :).
Det första, största och viktigaste steget i att uppnå mutualism är att avskaffa immaterialrätten. Som tur är så har vi piratpartiet och piratrörelsen, som åstadkommit en hel del i de området. Folk har börjat förstå vilka fördelar som den fria kulturen och kunskapen kan åstadkomma. Ganska intressant att man, med något så enkelt, kan komma så mycket närmare till att uppnå ekonomisk demokrati.Visst är det viktiga frågor och jag håller med om immaterialrätten ska avskaffas. Det svåra blir när du ska uppnå "ekonomisk demokrati" i t.ex. bil fabriker.
Just mutalismen är jag inte jätte insatt i men jag är ganska bra påläst om kommunistiska teorier (funderar på att skriva en uppsats om det och posta här) men vad jag har förstått är att det fungerar ganska lika iaf, du får rätta mig om jag har fel?
Både kommunismen och anarkismens största problem är vad man ska göra med de människor som inte vill införa det eller ge bort sina egendomar. I t.ex. Chile blev det mer eller mindre koas efter att det kommunistiska partiet hade vunnit det demokratiska valet.
De funkar inte bättre än de andra. Det är bara det att globaliseringen och västvärldens maktbevarande institutioner gett oss en falsk tro om att det är bättre, trotts att 10% av världens befolkning äger 85% av all världens tillgångar, medan den nedre halvan får dela på 1% (enligt en studie av World Institute for Development Economics Research). Nu känner inte jag till några pålitliga och ovinklade studier om detsamma i "kommunistiska" stater, men jag tror att du håller med mig om att elitismen i dessa bidrar till liknande siffror även där.Vad är de andra i det här fallet? Nästan alla försök till ekonomisk kommunism har slutat i katastrof och något annat har väl aldrig prövats storskaligt?
Nu är jag iofs stark motståndare till globaliseringen, att vi t.ex. importerar mjölk från polen är vansinnigt, men man ska vara lite försiktig när det gäller siffror, även fast jag själv brukar göra samma misstaget:)
Nu sticker jag iväg på ett litet sidospår här:
Mycket av de där siffrorna blir fel för att vi i västvärlden tror att alla vill leva som vi och med vår standard. Precis efter att jag gick ut gymnasiet så åkte jag och en kompis ner till Ghana i Afrika för att jobba som volontärarbetare. Vår grupp som vi var med fick besöka en "klassisk stam by" bestående av "infödingar". Många i gruppen tyckte synd om dom för att de bodde i hyddor men efter ett tag insåg även dom att de var lyckliga med sitt sätt att leva och att det passade dom alldeles utmärkt. Nu blev det långt och meningslöst dravel här men poängen skulle iaf bli att vi antar helt fel när vi tror att många som inte har samma standard som vi har det dåligt. Det största misstaget vi kan göra med sånna byar är att pracka på dom de västerländska levnadssättet, visst de kanske inte har samma utbildning som oss men de lever i en unik värld med en unik kultur, det är något som är värt att bevara tycker jag. Om inte annat måste det vara deras beslut att ta om de vill förändra sig.
Fungera på ett liknande sätt som de gjorde under början av förra seklet, ja. Men det skulle knappast vara samma levnadsstandard som vi upplever idag. Titta bara igenom dina tillhörigheter, och se hur stor andel av dem som kommer från Kina eller något annat land från tredje världen. Tänk dig då hur det skulle se ut om vartenda en av dessa produkter gjorts i Sverige, och att alla lagar och regler följdes i produktionen. Var skulle du få all material ifrån? Hur skulle du kunna ha råd med dem om alla i alla kedjor längs vägen ska få samma arbetsvillkor som du har? Hur ren skulle luften vara om all produktion sköttes här?Allt behöver inte vara gjort i Sverige, vi kan handla med våra grannländer och Europa om så behövs. Globaliseringen som den ser ut idag är ett ganska nytt fenomen men inte alls nödvändig. Vi har klarat oss alldeles utmärkt utan massa produkter från östasien. Nu ser jag iofs inget jätteproblem med att vi handlar med östasien, t.ex. japans produkter är relativt billiga men de är ändå ett modernt land i västerländsk klass, samma sak med sydkorea.
Det jag förespråkar är välfärdsstaten som har visat sig vara väldigt effektiv, det kan knappast vara en slump att t.ex. alla de Nordiska länderna ligger i världstopp.
Men alla är ändå med och väljer - och är därför sysselsatta i politik.
Det ska inte behöva vara så att man som väljare ska behöva kolla igenom vartenda påstående som en politiker gör, utan man ska som halvt insatt kunna lita på vad de säger. Annars så vittras hela de demokratiska systemet sönder.Jag tycker iofs inte att alla ska vara med och välja, jag gjorde en tråd om det förut:)
Nu är det bara val vart fjärde år och det är då politikerna hård granskas, ofta har tidningar koll på sånt om inte annat så är det inte allt för mycket begärt att en gång vart fjärde år kolla upp lite siffror. Sen vet jag heller inte hur pass mycket sånt påverkar valet heller, många röstar av t.ex. ideologiska skäl eller utifrån hur man själv upplever vardagen.
Att Reinfeldts förtroende är högt är inte en konsekvens av att Sahlins är lågt. Jag tror snarare att de faktum att Reinfeldt liknar ett gulligt litet mumintroll har en hel del i hans stöd att göra. Regeringens politik har nog inget med saken o göra, då de rödgröna leder för närvarande i opinionsmätningarna trotts Sahlin, vilket ger en tydlig indikation på vad folk tycker om saken. Till viss del tror jag ändå att det är det eftersom det är de två tydliga statsminister kandidaterna vi har. Politik följer lite samma regler som enkel retorik, man själv får rätt om man kan visa att den andra har fel. Annars har miljöpartiet ökat mycket och det är antagligen sossar som hoppar över till MP.
Mona Sahlin är det enda som hindrar en eventuell rödgrön valseger, folk röstar inte så mycket efter olika personer än så länge i Sverige, både på gott och ont.