Svar till Pontan733 [
Gå till post]:
Okej då börjar vi förklara skattesystemet eftersom det är det du inte förstår..
Okej... hur fungerar skattesystemet då?
Kan du inte göra en lista på alla skatter som tas ut från mig från att jag får lön tills efter att jag har konsumerat om du nu är så insatt? Skulle vara intressant att se.
om vi börjar med arbetsgivaravgiften som det nu heter så är det en del av bruttolönen, vilket vill säga en del av löntagarens pengar från början, är du med? Om du nu sänker arbetsgivaravgiften (vilket fortfarande är en del av löntagarens pengar) så minskar lönen till arbetaren, eller hur? Då kommer nästa fråga, vem betalar lönen till löntagaren? Jo arbetsgivaren, vilket detta då innebär att arbetsgivaren betalar ut mindre pengar till löntagaren, vilket resulterar i mindre lön till löntagaren och större vinst för arbetsgivaren.Detta stämmer inte heller eftersom. Sänker du skatten för lönetagaren får han givetvis mer lön. Det var precis det LO's chefekonom talade om vilket var uppenbart om du hade läst igenom artikeln.
MEN och det är ett stort men, låt oss säga att du har rätt i teorin, vad skulle vara det negativa med det i så fall? Lägre skatt för företagen gör det givetvis mer attraktivt att anställa så hur skulle det kunna vara ett argument får SVaMP politik?
Fortfarande så betalar arbetsgivaren in avgiften varje sig du vill förstå det eller inte och något annat än det har jag inte hävdat från början, sen att det ingår i löntagarenslön har jag aldrig ifrågasatt.
Vem som betalar in skatten är skit samma, det enda jag någonsin gör för att betala in min skatt är att deklarera en gång per år genom att logga in på internet och trycka OK. Det viktiga är vems pengar det handlar om och det är lönetagarens och inte arbetsgivaren.
Om du höll med mig från början förstår jag inte varför du inte bara sade det? Dock hävdade du tidigare att det var en skatt och länkade hit och dit för att motbevisa mig, varför gjorde du det om du nu accepterar att det är en skatt?
Sen kommer ju nästa sakfel vet du vad skattetryck är för något?
Skattetrycket räknas ut genom dela skatteintäkterna i BNPJa och hade du varit det minsta påläst hade du enkelt kunnat räkna ut att skattetycket inte är det samma som antal procent jag betalar i skatt. Gör lite enkel matte så ser du det.
Då är ju frågan vart du får att vi dubbelbeskattar något ifrån, så vitt jag vet så betalar jag skatt på pengarna jag tjänat, sen om jag köper en produkt betalar jag skatt på den, vilket innebär bara att jag betalar skatt på alla saker en gång! inte två gånger! I vissa fal kan det bli så att man blir dubbelbeskattad, genom den så kallade pomperipossaeffekten bland annat, men det mesta är ådgärdat för många år sedan.Du betalar skatt på punktskatter ganska ofta, bensin är ett bra exempel på det. Först själva priset för bensinen + moms och sen punktskatt på det totala beloppet. Momsen, dvs skatten, höjer upp priset som du sedan skattar på. Skatt på skatt med andra ord och dessa dubbelskatter finns lite överallt.
Hur kan du ändra vad arbetsgivaren betalar ut i bruttolön från början? Klart exemplet blir annorlunda då. Vilken kommun räknade du ut kommunalskatt på, genomsnittet ligger runt 30% så visst om man lever i en kommun med väldigt låg skatt så går ditt exempel ihop.
Jag kan ta två till exempel som jag har gjort tidigare om du vill:
"Om jag anlitar en hantverkare och han/hon vill ha 100 kr. Då ska jag först tjäna ihop 100 kr. Arbetsgivaren betalar mig ca 200 kr, minus arbetsgivaravgift 30%, kvar 140 kr, jag betalar inkomstskatt 30%, kvar ca 100 kr.
Så 200 kr blev 100 kr efter att staten tagit sitt.
Jag ger 100 kr till hantverkaren. Hantverkaren har redan lagt på moms så han/hon får egentligen bara 75 kr. Sedan betalar hantverkaren arbetsgivaravgift/egenavgift, kvar 50 kr. Sedan betalar hantverkaren inkomstskatt på dessa 50 kr, kvar ca 35kr.
Av 200 kr har staten tagit 165 kr i skatter, endast 35 kr återstår för hantverkaren att konsumera. 82% försvinner i olika skatter."
Exempel två:
"Här räknar vi på hur mycket det kostar din arbetsgivare för att du ska med din lön kunna betala en hantverkare så att hantverkaren har 10000kr netto i fickan.
Hantverkarens Nettolön: 10000kr
Prel-skatt: ca 5000kr
Hantverkarens Bruttolön: 15000kr
Avsättning sem-ers: 1650kr
Arbetsgivaravgifter: ca 5000kr
Arbetsmarknadsförsäkringar: ca 850kr
Summa totalt lönekostnader: 22500kr
Moms på detta: ca 5600kr
Summa inkl moms: 28100kr
Din nettolön för att kunna betala hantverkaren: 28100kr
Prel-skatt: ca 14000kr
Din Bruttolön: 42100kr
Avsättning sem-ers: 4650 kr
Arbetsgivaravgifter: ca 14000kr
Arbetsmarknadsförsäkringar: ca 2100kr
Summa totalt lönekostnader: 62850kr
Det kostar således din arbetsgivare 62.850kr för att du ska kunna ta ut lön och betala en hantverkare så att denne får ut 10.000kr efter skatt.Observera att det inte är lagt på för hantverkarens övriga kostnader, och det påslag som arbetsgivaren lägger på för att tjäna något på sin anställde. Normal hantverkartaxa är ca dubbelt så mycket som i uträkningen.
Detta innebär att 62.850kr egentligen blir dubbelt så mycket."
Visa gärna på hur de exemplen är fel? Ännu hellre kan förklara hur en sådan beskattning skulle kunna vara positiv?
Jag kan vara snäll, låt oss säga att allt du har skrivit stämmer - på vilket sätt skulle det vara ett bra argument för de rödgröna undrar jag?