Individuella rättigheter
Kärnan i libertarianism är att varje människa ska ha vissa rättigheter skyddade i lagen, nämligen rätten till liv frihet och egendom, rätten till liv är egentligen den grundläggande som alla andra rättigheter är en konsekvens av. Rätten till liv innebär att du ska få handla för att upprätthålla ditt liv; människan måste också vara fri för att faktiskt kunna handla för sin överlevnad; människan överlever genom att skapa saker d.v.s. arbeta, och därför måste hon också ha rätten till att just arbeta och som en konsekvens även ha rätt till frukterna av arbetet, äganderätt helt enkelt.
Alltså: enligt de libertarianska rättigheterna har ingen rätt att mörda någon annan, initiera hinder gentemot någon annan eller att stjäla det som någon annan har arbetat ihop. Detta gäller alla, även de individer som jobbar för staten. Staten har alltså ingen rätt att reglera vad man får göra till den punkt där man kränker någon annans frihet, och den har heller ingen rätt att ta ut skatt eftersom det är en kränkning av äganderätten. Statens funktion ska vara att skydda individens rätt till liv, frihet och egendom mot förövare som vill kränka dessa, och därför ska staten endast bestå av polis, militär för utrikes hot och domstolsväsende.
Kapitalism och marknadsekonomi som samhällssystem:
Ovanstående principer är baserade på faktum kring människans villkor och relation till verkligheten, därför är implementeringen av dessa det som fungerar bäst för att främja människors liv och lycka i praktiken. Implementeringen av ovanstående moraliska principer innebär renodlad kapitalism och marknadsekonomi, total näringsfrihet: företag hindras bara till den utsträckningen där de kränker någons rättigheter, de är inte skyldiga att betala någon som helst skatt och de hindras inte av några affärsregleringar. Arbetare är inte skyldiga att jobba för en minimilön (som i Sverige fastställs genom kollektivavtal) utan är fria att förhandla fram en lön med arbetsgivaren på egen hand.
Det är ekonomisk frihet som vi har att tacka för det välstånd som byggts upp i världen, det är när människor är fria att handla som de tänker ut nya idéer som de sedan kan vara fria att pröva i praktiken. Många lever tyvärr i villfarelse vad beträffar detta, och tror att staten måste reglera och ingripa för att skapa ett rättvist system där folk inte blir behandlade illa, men staten gör generellt bara saker värre eftersom att den kränker människors rättigheter. Empirin är glasklar; ju mindre offentlig intervention, desto bättre går det för ett lands ekonomi: http://www.heritage.org/index/ranking
Sociala friheter:
Alla människor bör vara fria att t.ex. knarka, utmana den konventionella världsbilden om att Jorden är rund, sälja sina organ, propagera för kommunism eller vad mer för sjukt folk kan tänkas ägna sig åt. Ingen har rätt att hindra någon!
Saker man inte har rätt till:
Saker som sjukvård, utbildning, omsorg o.s.v. som idag tas om hand av staten ska människor vara fria att sköta själva utifrån sina behov, genom t.ex. sparande, stipendier och försäkringar m.m.
Utopia
I ett libertarianskt samhälle har alla rätt att associera sig lite hur de vill. Ett gäng kommunister får gärna köpa upp en bit mark där alla delar på allt, ett gäng nazister får köpa upp och inhägna en bit mark där bara arier får leva och verka inom, ett gäng konservativa fascister får skapa sig ett litet samhälle där de kan leva utan andra än etniska svenskar om de vill det o.s.v. Det står en fritt att diskriminera hur mycket man vill, och skapa sig det liv man själv är intresserad av.
För vidare information, se bl.a. följande:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Nyliberalism
http://www.liberalismen.com/
Så, vad tycker ni? Har ni några frågor kring libertarianism och libertarianers syn på samhället så kan vi diskutera det här.
Staten är motsatsen till frihet